”Valul nimicitor” a ucis zeci de ploieșteni în speranța că va fi distrusă industria petrolieră care oferea combustibil pentru întreaga armată germană în cel de al doilea război mondial.
Au trecut 76 de ani de la cel mai nimicitor raid aerian asupra Ploieștiului. Orașul ”aurului negru” a devenit ținta aviației americane care avea ca plan distrugerea rafinăriilor. Sub denumirea „Tidal Wave”, operațiunea urma să fie cel mai lung raid de bombardament executat de aviația americană.
În misiune au zburat 178 bombardiere grele B-24 „Liberator”. Aviația americană a lansat în acest raid 520 de bombe explozive, din care 53 nu au explodat, precum și 4.300 de bombe incendiare, din care peste 1.100 nu au luat foc. Misiunea a durat 14 ore fiind vizate cele 7 rafinării prahovene. În urma raidului au fost și victime colaterale, astfel 69 de ploieșteni au murit după ce un bombardier lovit a lovit pușcăria de pe strada Rudului, iar un altul s-a prăbușit peste un tren cu muniție.
La finalul misiunii, pagubele produse au încetinit producția în rafinăriile prahovene, dar nu a reușit să o stopeze. Mai mult, dintre cele 178 de bombardiere, 53 au fost doborâte de antiaeriana română, 310 aviatori au murit, iar 190 au fost capturați sau internați.
Pentru a comemora ziua de 1 august 1943, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, alături de ”Iubesc Prahova” și asociația ”Aerohistoria”, a organizat o expoziție inedită, cu multe obiecte din acea perioadă, dar și un simpozion unde mulți copii au aflat despre evenimentele din cel de al doilea război mondial, unde în prim plan a fost Ploieștiul, cel mai important centru al industriei petroliere din Europa la acea vreme.
Interesant a fost și faptul că o parte dintre organizatori au fost costumați în uniforme militare din perioada respectivă. Cei prezenți au putut urmări un documentar, dar și au putut vedea machete ale avioanelor care au participat de ambele părți la evenimentul de la 1 august 1943.