Oficial, Marea Britanie nu mai este membră a UE! O decizie luată, dicutată, disputată, dar finalizată. Plecarea UK va însemna și o diminuarea a bugetului Uniunii cu 15 procente, dar, poate mai important, și faptul că, de acum, orice țară, din cele 27 rămase, poate pleca sau poate fi dată afară din UE! Să nu uităm că Polonia, Ungaria și România s-au aflat la un pas de a fi excluse din UE.
Pentru noi, românii, despărțirea de Marea Britanie va însemna, nu acum în 2020, mult, pentru că aproape jumătate de milion de compatrioți locuiesc, lucrează sau învață acolo, iar posibilitatea de restrângere a unor drepturi pe care le au acum este destul de mare. Naționalismul, care a dus de fapt la această ruptură, este puternic în insulă, iar o întâmplare cum a fost cea de la noi, din localitatea Ditrău din județul Harghita, se poate întâmpla și pe teritoruil britanic.
Nu este o bucurie acest ”divorț”. Nu pentru multe state ale UE, nu pentru România. Poate printre singurii care se bucură de această ruptură sunt cei de la PSD, pentru că ei au mai câștigat un mandat de europarlamentar. Dar este o bucurie amară, pe care noi, românii de rând nu o avem.
Noi vom sta cu frica de a nu mai putea intra în Marea Britanie decât cu viză. Vom sta cu teama de a-i vedea pe românii, care și-au făcut un rost peste canalul Mânecii, că-și văd visele spulberate. Prima zi fără Marea Britanie în UE nu a fost una a bucuriei, nici chiar pentru britanici, chiar dacă politicienii lor, asemănători cu ai noștri, au transformat-o într-una a victoriei! Despărțirea este una care se va vedea în timp, va fi dureroasă de ambele părți, iar un viitor comun… cel puțin pentru un deceniu, va fi incert!