22 septembrie 2021
No menu items!

SINAIA VA AVEA UN PARC NOU IN ZONA CAPELEI STIRBEI

Cele mai vizualizate articole

Ideea proiectului de regenerare urbană s-a conturat în jurul Capelei Știrbei, din dorința de a transforma peisagistic și architectural o zonă aflată într-o stare accentuată de degradare.

Lucrările de reconversie funcțională a terenului constau în construirea unui amfiteatru în aer liber, crearea unui loc de joacă pentru copii, instalarea de mobilier urban, a unui sistem de iluminat care utilizează soluții de tip smart-city și amenajarea unei parcări “ecologice” cu înierbare 75%.

Ansamblul va fi un parc dendrologic cu o compoziție peisagistică complexă, pe mai multe paliere de vegetație montană, cu sistem de irigare dotat cu senzori de umiditate și funcționare automatizată.

Este o provocare arhitecturală care pune în armonie design-ul modern al amenajărilor, cu frumusețea naturală a locului și istoria orașului Sinaia.

Lucrările constau în construirea un sistem de alei care să permită urcarea lină și fluentă a pantei, de la partea de jos a grădinii, unde se află și intrarea cu acces auto, se va putea accede până la zona de activități: Capela Știrbei, locul de joacă, amfiteatru.

Aleile se vor realiza din piatră bazaltică, ușor de parcurs de către persoane cu handicap locomotor, de vârstnici și copii și vor fi prevăzute cu striații de ghidare pentru nevăzători pe toată lungimea și în zonele de oprire/cotire.

La capătul de sud-vest, cu acces din strada Telecabinei, se va amenaja o parcare din dale de beton. Iluminatul parcării se va realiza prin două corpuri de iluminat stradal prevăzute cu panouri fotovoltaice.

La intrarea dinspre parcare se va construi un loc pentru copii, dotat cu echipamente de joacă: tobogane, balansoare pe arc, leagăne și complexuri  de joacă.

Imediat lângă capelă, la sud-est, se va amplasa un amfiteatru în aer liber, cu gradene din piatră și gazon și cu scena conturată de un zid de sprijin semicircular și înierbat. Pentru a se putea desfășura aici evenimente, se vor monta elemente modulare din lemn pentru scenă. Parcul va dispune de bănci, coșuri de gunoi, corpuri de iluminat, panouri de informare/ indicatoare spațiale, armonizate ca materiale și aspect cu contextul general, cu o linie modernă, dar discretă și bine integrate conceptului propus.

Pentru mobilierul urban, sistemul de iluminat și cel de colectare selectivă a deșeurilor se vor folosi soluții de tip smart city, cu posibilități de monitorizare și gestionare bazate pe informație electronică permanentă, analizată în timp real, care permite o economie substanțială de energie și reduceri maxime de costuri de întreținere, în condiții normale.

                    

Se va realiza o compoziție peisagistică complexă, pe mai multe paliere de vegetație, pornind de la cea înaltă existentă, ce va fi completată cu plantări noi, și până la cea joasă, pe partea cu linia de telecabină, utilizându-se specii specifice zonei montane, dar cu posibilitatea de a oferi un spectacol cromatic atrăgător în toate sezoanele. Pentru buna întreținere a vegetației se va realiza un sistem de irigare, dotat cu senzori de umiditate și cu funcționare automatizată.

Valoarea proiectului este de 1 604 305 euro, va fi finanțat din fonduri europene și se va finaliza in anul 2021 .

                 

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

INCENDIU PE STRADA GENERAL AVERESCU DIN PLOIESTI

Un incendiu a izbucnit, azi, la o casa de pe strada General Averescu din Ploiesti. Incendiul se manifesta pe...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH