29 noiembrie 2023
No menu items!

UN MILIARD DE EURO PENTRU IMM-URI ȘI PERSONALUL MEDICAL!

Cele mai vizualizate articole

Un miliard de euro, mare parte provenind din fonduri europene, urmează să distribuie Guvernul pentru IMM-urile care au fost afectate de criza coronavirusului. O altă modalitate de ajutor din partea statului avută în vedere pentru întreprinderile mici și mijlocii sunt granturi pentru investiții acordate acelor firme care vor să-și facă o relocare a activității.

Modalitatea prin care firmele pot beneficia de aceste facilități este extrem de simplă: să dovedească o scădere a cifrei de afaceri în lunile martie, aprilie sau mai, cu cel puțin 25-30 la sută, procentul final urmând să se stabilească la nivel de guvern, a explicat, luni seara, la Digi24, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș. El a precizat că firmele care îndeplinesc această condiție vor fi „eligibile” să primească acest sprijin.

Sunt două variante în lucru: o variantă este acordarea unei sume fixe raportate la cifra de afaceri, de exemplu 10.000 de euro la o cifră de afaceri până la 100.000 de euro; a doua variantă este o sumă fixă raportată la numărul de salariați, de exemplu un IMM cu până la 9 angajați să aibă 750 de euro pe salariat, cele cu până la 50 de salariați – 500 de euro pe salariat, iar dacă are până la 250 de salariați – suma fixă este de 250 de euro. Este un ajutor care se acordă o singură dată, pentru suportarea cheltuielilor curente ale companiilor, de la stocuri de materii prime, stocuri de mărfuri, consumabile, datorii față de furnizori, chirii și ar putea fi decontate inclusiv echipamentele pentru salariați de protecție împotriva coronavirusului. Toată lista de cheltuieli va fi aprobată la nivelul Guvernului.

Procedura este simplă: este nevoie de o cerere de finanțare, situația financiară care să facă dovada scăderii cifrei de afaceri și un plan simplu de acțiune pentru reluarea activității. „Încercăm să eliminăm birocrația”, a spus ministrul, precizând că modelul este de inspirație germană. Dosarele vor putea fi depuse după aprobarea în guvern a criteriilor de acordare a ajutorului către IMM-uri, apoi urmează a fi lansat apelul de proiecte și undeva în lunile iulie-august ministrul speră că se vor putea depune primele cereri de finanțare pentru obținerea acestui grant.

Circa 100.000 de IMM-uri ar putea beneficia de acest ajutor, potrivit calculelor făcute de guvernanți, în condițiile în care la nivel național sunt 420.000 de IMM-uri, care asigură circa 2 milioane de locuri de muncă.

Stimulentul acordat personalului medical implicat în tratarea bolnavilor de Covid-19 va fi acordat în două tranșe, în lunile mai şi iunie, a anunțat Marcel Boloş la Digi24. Va fi o sumă fixă, de 2.250 de lei după impozitare, de care vor beneficia circa 75.000 de cadre medicale.

„Discutăm de cei 2.500 de lei brut care se impozitează doar cu impozitul pe venit, deci rămân în mână la personalul medical 2.250 de lei şi beneficiază de acesta de la medici până la asistenţii medicali, personalul care deserveşte ambulanţele, personalul paramedical, deci întreaga gamă de personal care este implicată în transportul, echiparea, diagnosticarea, tratamentul bolnavilor are acest stimulent asigurat”, a detaliat Boloş. El subliniat că stimulentul nu este acordat în funcție de venituri, ci e același la toată lumea. Și în acest caz s-a încercat reducerea procedurilor birocratice. „Aici avem nevoie doar de dovada plăţii acestui stimulent medical, decizia de numire din partea conducătorului unităţii sanitare pentru personalul implicat în acest proces al tratamentului bolnavilor”, a menționat ministrul Fondurilor Europene.

Tot fondurile europene vor fi folosite și pentru salariile asistenţilor sociali care asigură servicii de sprijin la domiciliu. „Discutăm de 1.000 de asistenţi sociali cărora le vor fi suportate costurile cu salariile din fonduri europene, pentru 100.000 de persoane vârstnice de peste 65 de ani care locuiesc singure şi au nevoie de aceste servicii de sprijin la domiciliu. Sper să fie utile aceste servicii pentru că intenţionăm să le suportăm până la sfârșitul anului”, a mai spus Marcel Boloş. În acest caz, el a precizat că procedurile de accesare a banilor europeni sunt încă în desfășurare.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

AVARIE PE O MAGISTRALĂ A TERMO PLOIEŞTI. PESTE 1.700 DE APARTAMENTE- FĂRĂ CĂLDURĂ ŞI APĂ CALDĂ

O avarie s-a produs pe o magistrală a Termo Ploieşti, peste 1.700 de apartamente din municipiu fiind, la ora...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH