În timp ce autoritățile ne tot spun că nu pot oferi date oficiale, deoarece există legislația GDPR, astfel primim informații trunchiate, uite că o polițistă s-a ”jucat„ în baza de date DEPABD!
Este vorba de o agentă de poliție, Isabela Anamaria Tănase, din cadrul secției 4 Ploiești, care, potrivit anchetatorilor, a accesat, ilegal, această bază de date de… 38 de ori! Aceasta este trimisă în judecată de procurorii DIICOT din Ploiești sub acuzația de acces ilegal la un sistem informatic. Ea ar fi accesat baza de date cu evidența persoanelor pentru a afla când sunt născute rudele sale. Ea le-a spus procurorilor că a vrut doar să le ureze „La mulți ani!” persoanelor pentru care a făcut solicitări în sistemul informatic.
„Actiunile sale de interogare a bazei de date vizand datele cu caracter personal ale persoanei vatamate au mai fost motivate si prin faptul ca dorea sa verifice ziua de nastere a acesteia pentru a transmite urari, precum si pe fondul unor vizite pe care urma sa i le faca la domiciliu, necunoscand adresa exacta, care ii era necesara comunicarii prestatorilor de servicii de taximetrie. Necesitatea obtinerii adresei complete o justifica prin faptul ca trebuia sa ajunga urgent la domiciliul fratelui si cumnatei. Initial, a incercat sa obtina informatia legata de adresa prin contactarea telefonica a fratelui si cumnatei, insa acestia nu au raspuns apelurilor”, se arata in rechizitoriu.
Procurorii spun că baza de date a IGPR a fost accesată în mod ilegal de către polițistă de 38 de ori din 2013 și până în 2017, fără ca persoanele verificate să fie implicate într-o anchetă sau o cercetare care să justifice căutarile. Femeia a accesat baza de date folosind și conturile ăi parolele colegilor. Mai mult, a continuat să acceseze baza de date și după ancheta disciplinară.
Cât timp va dura procesul, Isabela Tănase a fost detașată de la Secția 4 din Ploiești la arhiva Serviciului Cazier, acolo unde nu mai are acces la baza de date a Poliției Române. Conform datelor primite de la IPJ Prahova, agenta nu poate fi suspendată, nici demisă, decât în urma unei condamnări. Am primit și o declarație oficială de la IPJ Prahova: ”Lucratorul a fost pus la dispoziție și delegat să desfășoare activități la un serviciu unde nu are legătură cu faptele pretins comise. Așteptăm hotărârea instanței pentru dispunerea de măsuri în consecință. Până la o hotărâre definitivă orice persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție”.
Dosarul se află acum pe rolul secției penale a Tribunalului Prahova, iar în data de 8 iulie instanța urmează să pronunțe sentința.