26 ianuarie 2025
No menu items!

PLOILE NU MAI AJUNG IN PRAHOVA DIN CAUZA SISTEMULUI ANTIGRINDINĂ – AGRICULTORII AMENINȚĂ CU PROTESTE

Cele mai vizualizate articole

Sistemul naţional antigrindină este din nou contestat, agricultorii arătând că utilizarea lui provoacă secetă, ploile nemaiajungând în zona de câmpie a Prahovei din cauza rachetelor folosite pentru îndepărtarea norilor.

„Înaintea perioadei ploioase din acest an, s-a tras cu rachete în norii care se formau spontan, cu încărcătură de precipitaţii. Este clar că nu am avut o evaluare detaliată a situaţiei atmosferice, în prealabil. Se trage şi acum cu rachete la întâmplare, de fiecare dată când se semnalează un front atmosferic cu o posibilă încărcătură de grindină. După tragere, acesta se dispersează brusc, iar ploaia nu se mai formează. Dacă în zona noastră avem astfel de situaţii odată la câteva zile, atunci toate ploile care se formează spontan sunt compromise. Din cauza acestui fenomen produs de sistemul antigrindină, mii de hectare de producţie sunt distruse în fiecare an. Şi asta pentru că toate ploile care scapă de arcul carpatic sau care sunt formate spontan sunt îndepărtate cu rachete, astfel că nu mai ajung în zona de câmpie a judeţului Prahova”, susţine Adrian Mocanu, vicepreşedintele LAPAR.

Acesta a adăugat că, pe fondul nemulţumirilor din rândul fermierilor şi dacă această situaţie continuă, membrii LAPAR vor organiza proteste de anvergură, la nivel naţional.

În viziunea reprezentanţilor producătorilor agricoli din România, sistemul naţional antigrindină este prezentat ca fiind cea mai bună soluţie în vederea stopării fenomenelor meteorologice nefaste pentru culturi, dar „adevăratele consecinţe ale sistemului, extrem de costisitor, sunt omise de guvernanţi”.

„De ani de zile de când acest sistem este activ la noi în zonă, urmărim nivelul precipitaţiilor şi efectele generale asupra recoltelor, iar concluziile sunt dezastruoase. În perioada în care lucram cu o tehnologie foarte simplă, cu o singură fertilizare în toamnă şi una în primăvară, niciodată nu am avut producţii mai mici de 5-6 tone la hectar la grâu şi 10 tone la porumb. Acum, cu o tehnologie mult mai complexă, cu utilaje mult mai performante, abia facem 4-5 tone la grâu şi 6-8 la porumb, din cauza secetei. Am semnalat această problemă către Ministerul Agriculturii şi chiar am primit o promisiune de la domnul ministru Adrian Oros că se va întâlni cu noi pentru a-i expune problema, însă nici până la acest moment nu avem o discuţie clară, o evaluare sau o rezolvare. Ni se pare normal ca, dacă acest sistem antigrindină a fost conceput pentru a ne ajuta, să fim totuşi şi noi ascultaţi în legătură cu efectele pe care le produce”, a afirmat Mocanu.

Fermierii susţin că acţiunile guvernanţilor sunt orientate împotriva propriilor cetăţeni, fiind o adevărată ameninţare la adresa securităţii alimentare din România, şi solicită ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să ia de urgenţă măsuri în privinţa închiderii staţiilor de lansare a rachetelor antigrindină

 

( fotografie cu caracter informativ )

3/5 - (2 votes)

Evaluează articolul

3/5 - (2 votes)

Cele mai noi știri

Celebrul Coif de aur de la Coțofenești a fost furat!

Unul dintre cele mai importante obiecte istorice ale patrimoniului României, Coiful de aur de la Coțofenești, a fost furat...
spot_img

Next AG Holding SRL angajeaza Inginer proiectare si executie Instalatii distributie si transport gaze naturale pentru coordonarea proiectelor si lucrarilor societatii

    Cerinte:
  • Studii superioare de specialitate - Facultataea de Instalatii, Facultate inginerie;
  • Experienta minim 2 ani in proiectare si executie in constructii civile si industriale;
  • Experienta minima: 2 ani cu oamenii.

Autorizatii necesare: EGD, PGD, EGT, PGT
Pentru transmiterea CV-urilor va rugam sa utilizati adresa noastra de e-mail: office@nextedholding.com

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH Modifica preferintele pentru cookies