Exact românește! Toată mass-media a vuit de dimineață că legea pensiilor, contestată la CCR, a fost declarată CONSTITUȚIONALĂ! Oamenii politici au luat atitudine, fiecare în felul său și pe poziții total diferite. CCR nu a avut nicio reacție, decât mai spre după amiază. SURPRIZĂ! Legea e… NECONSTITUȚIONALĂ… e drept, în parte!
Curtea Constituțională a anunţat oficial în cursul după amiezii de miercuri că a admis sesizarea Guvernului Orban la legea adoptată de vechiul Parlament, care ar fi majorat pensiile cu 40%. Iniţial, toată presa a furnizat pe surse, dintr-o confuzie, o informaţie eronată, cum că această sesizare ar fi fost respinsă. Confuzia vine din faptul că CCR a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.8 şi 9 din Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare sunt neconstituţionale.
Totodată, Curtea a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.1-6 din Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Ca urmare a informaţiilor eronate care s-au vehiculat în presă, atât premierul Florin Cîțu, cât și ministrul Muncii, Raluca Turcan, dar și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au făcut declaraţii pe acest subiect, ca şi cum CCR ar fi impus prin decizia de azi majorarea pensiilor cu 40%.
Astfel, nu este valabil punctul de pensie aprobat in legea de adoptare a OUG (majorarea de 40%), dar nici nu se revine automat la punctul de pensie din OUG (majorarea de 14%). Legea se întoarce în Parlament, iar noul Legislativ trebuie să stabilească valoarea punctului de pensie.