11 mai 2021
No menu items!

PLOIEȘTENI CU CARE NE MÂNDRIM! MIRELA DULGHERU – MULTIPLĂ CAMPIOANĂ LA ATLETISM

Cele mai vizualizate articole

FIUL PRIMARULUI (PSD) DIN CORNU A DAT UN TUN DE PESTE 16 MILIOANE DE EURO IN CÂRDĂȘIE CU PRIMARUL (PSD) GABRIELA FIREA

In plină pandemie, când toată atenția publicului și a presei este concentrata pe cazurile de infectare cu noul coronavirus,...

ALEXANDRU RAFILA : CABINETELE STOMATOLOGICE, FRIZERIILE ȘI COSMETICA TREBUIE REDESCHISE

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că acum este prea devreme pentru relaxarea restricțiilor anti-COVID19, însă anumite...

JAF DIN BANII PUBLICI LA SPITALUL JUDEȚEAN PLOIESTI – MAȘTILE DE PROTECTIE FFP2 AU FOST CUMPARATE CU CEL MAI MARE PREȚ DIN ȚARA

De la începutul lunii martie, pana pe 25 aprilie, spitalele și alte instituții publice din România au cumpărat echipamente...
PLOIEȘTIUL, orașul lui Nichita și al lui Caragiale, orașul compozitorului Paul Constantinescu sau al arhitectului Toma Socolescu încearcă și reușește, adesea, să rămână demn de renumele pe care predecesorii noștri i l-au creat.
Locuitori ai orașului nostru, din diferite domenii de activitate, și-au pus serios amprenta și i-au adăugat valoare prin performanțele pe care le-au obținut.
Ne-am gândit să vă facem cunoscute și dumneavoastră, tuturor celor care accesați pagina de facebook a Primăriei, numele și povestea, pe scurt, a acestor ploieșteni care reușesc, prin izbânzile lor, să ne facă mândri că, împreună, suntem contemporanii acestor vremuri.
ASTĂZI: MIRELA DULGHERU – MULTIPLĂ CAMPIOANĂ LA ATLETISM
Celebra atletă care a adus faimă orașului nostru și, deopotrivă, României, s-a născut la Ploiești unde, dealtfel, a urmat și cursurile școlii gimnaziale și cele liceale.
Spre atletism a fost îndrumată încă de când era copil, după cum mărturisește: ”Am ajuns din întâmplare la acest sport. Aveam 10 ani și o vecină, profă de educaţie fizică, le-a recomandat părinților mei să mă dea la o clasă cu profil sportiv. Am dat niște probe sportive, am fost selecționată și abia atunci am aflat că o să practic atletismul…”
Au urmat mii de ore de antrenament, lupta cu nemilosul cronometrul sau, adeseori, cu ruleta care măsura, necruțătoare, distanța pe care-o voia din ce în ce mai mare, la săritura în lungime.
Tenacitatea, dorința de învinge și de a demonstra că este cea mai bună au mobilizat-o, astfel încât rezultatele nu au întârziat să apară: locul 4 la Jocurile Olimpice – Barcelona 1992, campioană mondială universitară – Buffalo 1993, clasarea în topul celor mai bune 20 de performanţe din toate timpurile cu rezultatul de 7,14 şi a treia performanţă românească din toate timpurile.
Prima medalie obținută a fost una de bronz, câștigată la Campionatele Naţionale, cu o săritură în lungime de 5,07m. Era elevă de liceu când a fost selecționată în lotul național și a participat la prima ei mare competiție internațională – Campionatul Balcanic de atletism, desfășurat la Zagreb, unde a terminat pe podium în proba de săritură în lungime. Încurajatoare performanță, ceea ce a determinat-o să se antreneze, în paralel și pentru probele de sprint (50 şi 60 m plat, în care deţine recordurile naţionale de mai bine de 26 de ani), acestea fiindu-i de un real ajutor în progresul performanțelor care au urmat în proba de săritură în lungime, care a consacrat-o și a propulsat-o în ierarhia performanțelor de top mondial.
A știut, însă, întotdeauna, că oricât de remarcabile i-ar fi rezultatele sportive, adevărata împlinire profesională este dublată de o temeinică pregătire teoretică. Astfel, după absolvirea liceului, a devenit studentă a Academiei Naționale de Educației Fizică și Sport din București, pe care a absolvit-o cu succes. A urmat obținerea titlului de doctor și o frumoasă carieră academică, fiind în prezent conferențiar universitar la UPG Ploiești.
Odată cu acest nou pas în carieră, Mirela a intrat la categoria Seniori şi a fost legitimată la clubul Clubul Sportiv Muncitoresc Prahova, club sustinut de regretata Uzina 1 Mai din Ploiesti, apoi la Clubul Sportiv Universitar Ploiești și, ca o încununare a valorii sale, la celebrul club Fenerbahce Instanbul unde, în anul 2000, a stabilit un nou record national, cu performanţa de 6.67m, care abia de curând a fost depăşit!
Palmaresul său sportiv este greu de egalat:
– A obținut locul 4 Jocurile Olimpice – Barcelona 1992;
– A fost campioană mondială universitară – Buffalo 1993;
– Deține recordul Jocurilor Balcanice – Sofia 1992 (săritura în lungime, 7.14m), rezultatul aflându-se în topul mondial al celor mai bune 20 performanțe din toate timpurile;
– A obținut recorduri ale României la săritura în lungime (6.99m în sală), la sprint, pe 50, 60 și 80m, toate recordurile fiind omologate și încă în vigoare (cu excepția celui de la 80m plat);
– A fost deţinătoarea recordului național al Turciei la săritura în lungime, Izmir 1998;
– A obținut a treia performanţă românească feminină din toate timpurile la săritura în lungime (7.14m)
– Are în palmares 11 medalii la Jocurile Balcanice (dintre care 7 de aur);
– A fost campioană naţională a Turciei cu echipa de atletism a Clubului Fenerbahce Istanbul.
Are la activ 73 de participări internaționale, 33 de titluri de campioană naţională și 72 locuri 2 și 3, 12 recorduri ale României la sprint și săritura în lungime
S-a clasat pe locurile 1-3 în turneele din Osaka, Mito, Shizuoka, Hiroshima, pe locul 4 în Cupa Europei la Frankfurt și la Campionatul European – Glasgow. A fost finalistă la Campionatele Mondiale (Sevilla, Toronto), Grand Prix – Monte Carlo 1994.
În prezent, celebra atletă este foarte implicată în munca ei: este director al Departamentului de “Activităţi Motrice şi Sport Universitar” din cadrul Universității Petrol-Gaze Ploiești, unde predă educație fizică și sport, etică și integritate academică, didactica educației psihomotrice, comunicare.
În anul 2019 a urmat cursurile de Etică și Integritate, un program de specializare pentru ocupația Expert prevenire și combatere a corupției pe care l-a finalizat cu succes în urma examenului de absolvire, iar la începutul anului 2020 a mai înscris în CV finalizarea programului de specializare Asistent Relații Publice și Comunicare, care i-a conferit si poziția de Purtător de Cuvânt la UPG Ploiești.
Rezultatele sale de excepție, obținute de-a lungul întregii cariere sportive, au fost cele datorită cărora conducerea Primăriei comunei Bucov a hotărât ca moderna sală de sport din localitate să-i poarte numele iar municipalitatea ploieșteană i-a conferit, în anul 2013, titlul de Cetățean de Onoare al Ploieștiului.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

Atenţie la căderi de pietre şi blocuri de stâncă pe DJ 713!

Ca urmare a sesizărilor primite, zilele trecute, privind căderile de blocuri de stâncă şi bolovani pe DJ713, între km...

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -
NecenzuratPH