21 februarie 2024
No menu items!

Cinematografia românească în doliu: actorul Constantin Codrescu a murit!

Cele mai vizualizate articole

La 91 de ani, Constantin Codrescu a părăsit rampa ecranului și a scenei. Din 1953 și până anul acesta, actorul a jucat fără oprire, atât în filme, cât și pe scenă. Primul său rol într-un film a fost în ”Nepoții gornistului” (1953), iar anul acesta a jucat în filmul, aflat încă în post producție, ”Enescu- geniul și prințesa”.

Rolul care l-a marcat și care i-a adus faima este cel al lui Ghiță din ”La moara cu noroc” (1957) unde alături de Ioana Bulcă și Geo Barton a dat viață nuvelei lui Ioan Slavici.

A jucat în 50 de filme și numeroase spectacole de teatru din aproape toată țara. A fost una din marile voci ale teatrului radiofonic.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. A primit totodată Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2022 a fost distins cu Ordinul național „Steaua României”, în grad de Cavaler, acordat de Președintele României la propunerea Ministerului Culturii.

La cea de-a 50-a ediţie a Galei Premiilor UCIN, din septembie anul acesta, Constantin Codrescu a primit, alături de Ioana Bulcă, premiul Academiei UCIN. Cei doi actori nu au putut fi prezenți la Gală, dau au transmis fiecare un mesaj de mulțumire, acesta fiind, din păcate, ultima sa apariție în fața publicului.

În 1951 a absolvit Institutul de teatru din București. Între 1976 – 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Târgu-Mureș. Constantin Codrescu este cetățean de onoare al acestui municipiu.

Colaborator permanent al redacției Teatru la Radio România, timp de 45 de ani. Translează de pe scenă în film un patetism cu note emfatice ce pune în vedetă personajele de plan doi pe care le interpretează. Un rol principal de referință: GHIȚĂ, din „LA MOARA CU NOROC” (după nuvela omonimă a lui Ioan Slavici), film regizat de Victor Iliu.

1976 – 1989 Activitate didactică universitară la Institutul de Teatru din Târgu Mureș unde a participat la înființarea secției române, apoi director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe (județul Covasna), unde de asemenea s-a dovedit a fi fost un pionier al teatrului românesc.

Din 1996, a devenit profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. În ambele poziții colaborează îndeaproape cu Vlad Rădescu, prietenie profesională care a debutat la Târgu Mureș în 1978 cu spectacolul de teatru „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash și a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) și Alioșa Karamazov (V. Rădescu) din „Frații Karamazov” după F.M. Dostoievski, premieră regizată în 1980 de chiar maestrul Constantin Codrescu. A mai montat ca regizor multe spectacole în teatrele din țară (după plecarea de la Teatrul Mic din 1976, în timpul directoratului lui Dinu Săraru), evitând astfel scenele bucureștene. În 2008, ca actor de teatru, colaborează cu Teatrul G. Ciprian din Buzău, unde interpretează rolul principal din „Inimă de boxer”, alături de mult mai tânărul Dan Bordeianu, spectacol în regia lui Mihai Manolescu.

5/5 - (1 vote)

Evaluează articolul

5/5 - (1 vote)

Cele mai noi știri

DATORIILE PETROLULUI PLOIEŞTI CĂTRE CSM PLOIEŞTI, EŞALONATE PENTRU A TREIA OARĂ

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, azi, eşalonarea datoriilor pe care Asociaţia Club Sportiv Petrolul 52 le are către CSM...
spot_img

Next AG Holding SRL angajeaza Inginer proiectare si executie Instalatii distributie si transport gaze naturale pentru coordonarea proiectelor si lucrarilor societatii

    Cerinte:
  • Studii superioare de specialitate - Facultataea de Instalatii, Facultate inginerie;
  • Experienta minim 2 ani in proiectare si executie in constructii civile si industriale;
  • Experienta minima: 2 ani cu oamenii.

Autorizatii necesare: EGD, PGD, EGT, PGT
Pentru transmiterea CV-urilor va rugam sa utilizati adresa noastra de e-mail: office@nextedholding.com

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH Modifica preferintele pentru cookies