16 aprilie 2024
No menu items!

Cum primim servicii medicale în această perioadă?

Cele mai vizualizate articole

Casa Națională de Asigurări de Sănătate face o serie de precizări privind modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgență, precum și de eliberare a rețetelor la distanță.

Pe perioada stării de urgență, pacienții cu afecțiuni oncologice vor beneficia de medicamentele specifice care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis (forme farmaceutice orale, subcutane sau intramusculare) în baza prescripțiilor medicale eliberate de medicii specialiști sau medicii de familie din județul de domiciliu, se arată într-un comunicat al casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Medicul curant care a asigurat asistență medicală și tratamentele până în prezent va transmite pacientului o scrisoare medicală prin mijloace electronice și, după caz, confirmarea formularului specific din PIAS, în baza cărora vor fi prescrise tratamentele necesare în continuare. Ordinul 437/2020 conține și procedura detaliată de acordare a tratamentelor fără interferon pentru pacienții cu hepatită C. Reglementările sunt valabile pentru medicamentele care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis.

În cazul tratamentelor eliberate prin farmaciile cu circuit închis, pentru pacienții înscriși în programele naționale de sănătate, acestea necesită supraveghere medicală de specialitate și condiții speciale de transport. Pentru administrarea acestor tratamente, pacienții se vor adresa unităților sanitare din apropiere, care își desfășoară activitatea în această perioadă. În acest sens, casele teritoriale de asigurări de sănătate vor afișa pe prima pagină a site-urilor lista cu unitățile medicale și specialitățile pentru care pacienții cu afecțiuni cronice se pot adresa medicilor specialiști pe perioada stării de urgență.

Pentru a simplifica modul în care pacienții pot intra în posesia medicamentelor în baza rețetelor online prescrise în baza unei consultații la distanță, CNAS face demersurile necesare pentru că toate farmaciile să facă modificările în softurile utilizate pentru eliberarea rețetelor, astfel încât să fie posibilă eliberarea medicamentelor prescrise în baza unor date minime de identificare. Astfel, medicul poate dicta pacientului datele de identificare a prescripției, în situația în care pacientul nu deține un mijloc de comunicare electronic sau un telefon inteligent. Aceste date minime de identificare sunt: codul de parafă al medicului prescriptor, CUI cabinet medic prescriptor, seria, numărul și dată prescripției medicale.

Prescripita medicală transmisă pacientului prin mijloace electronice poate fi utilizată de asigurați o singură dată pentru a ridică din farmacie medicamentele prescrise. CNAS atrage atenția că utilizarea repetată a unei rețete în sistem offline, în scopul obținerii unor cantități mai mari din medicamentele prescrise, va fi identificată în sistem. Fapta constituie fraudă și este pedepsită de lege. De asemenea, pentru păstrarea măsurilor de distanțare socială, CNAS recomandă populației să ia legătură telefonic cu medicul de familie sau medicul specialist pentru a stabili împreună cu acesta dacă, pentru rezolvarea problemelor medicale pe care le acuză, este necesară deplasarea la cabinetul medical sau poate beneficia de o consultație la distanță.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

ATENŢIE, PĂRINŢI! UN COPIL A DISPĂRUT DINTR-UN PARC DIN PLOIEŞTI! SFATUL POLIŢIŞTILOR

În această după amiază, în jurul orei 18.45, un bărbat a anunţat la 112 faptul că fiul prietenei sale,...
spot_img

Next AG Holding SRL angajeaza Inginer proiectare si executie Instalatii distributie si transport gaze naturale pentru coordonarea proiectelor si lucrarilor societatii

    Cerinte:
  • Studii superioare de specialitate - Facultataea de Instalatii, Facultate inginerie;
  • Experienta minim 2 ani in proiectare si executie in constructii civile si industriale;
  • Experienta minima: 2 ani cu oamenii.

Autorizatii necesare: EGD, PGD, EGT, PGT
Pentru transmiterea CV-urilor va rugam sa utilizati adresa noastra de e-mail: office@nextedholding.com

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH Modifica preferintele pentru cookies