13 mai 2021
No menu items!

Cine este Maia Sandu, viitorul președinte al Republicii Moldova?

Cele mai vizualizate articole

FIUL PRIMARULUI (PSD) DIN CORNU A DAT UN TUN DE PESTE 16 MILIOANE DE EURO IN CÂRDĂȘIE CU PRIMARUL (PSD) GABRIELA FIREA

In plină pandemie, când toată atenția publicului și a presei este concentrata pe cazurile de infectare cu noul coronavirus,...

ALEXANDRU RAFILA : CABINETELE STOMATOLOGICE, FRIZERIILE ȘI COSMETICA TREBUIE REDESCHISE

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că acum este prea devreme pentru relaxarea restricțiilor anti-COVID19, însă anumite...

JAF DIN BANII PUBLICI LA SPITALUL JUDEȚEAN PLOIESTI – MAȘTILE DE PROTECTIE FFP2 AU FOST CUMPARATE CU CEL MAI MARE PREȚ DIN ȚARA

De la începutul lunii martie, pana pe 25 aprilie, spitalele și alte instituții publice din România au cumpărat echipamente...

Maia Sandu se pare că este marele câștigător al alegerilor prezidențiale, dacă estimările preliminare ale after-poll-ului telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice se confirmă. Potrivit acestor estimări, pentru Maia Sandu au votat 54,7% dintre alegători, iar pentru Igor Dodon 45,3. Un al doilea exit poll, realizat de Compania „Intellect Group” în colaborare cu asociația SPERO, o creditează pe Maia Sandu cu 54.4 % din voturile alegătorilor, iar pe candidatul pro-rus Igor Dodon cu 45.2 %.

Maia Sandu are 48 de ani, nu este căsătorită, are studii economice și vorbește engleza, rusa și spaniola. Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate a obținut în 2010 un master în administrația publică la Harvard, iar între 2010 și 2012 a fost consiliera directorului executiv al Băncii Mondiale.

După 2 ani în care a câștigat 10.000 de dolari pe lună la Washington, Maia Sandu s-a întors la Chișinău și a preluat Ministerul Educației. A introdus camere de supraveghere la examenul de Bacalaureat și a scurtat vacanțele, măsuri care au provocat proteste de stradă.

Tot Maia Sandu a cerut procuraturii să verifice dacă actele de studii ale fostului său șef, premierul Chiril Gaburici, sunt autentice. După verificări, s-a constatat că actele sunt false, iar Gaburici și-a dat demisia.

În 2014 aderă la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), dar spune că nu este, oficial, membru al acestuia. Cu toate acestea, în 2015 devine premier interimar din partea formațiunii care o desemnează, într-o primă fază, și candidat la funcția de prim-ministru. Îi retrage însă ulterior candidatura, iar în decembrie 2015 Maia Sandu pune bazele propriei formațiuni politice, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). În februarie 2016, Maia Sandu declara la Pro TV Chișinău că ar vota pentru unirea Republicii Moldova cu România.

În august 2016, Maia Sandu este desemnată oficial candidatul PAS la alegerile prezidențiale din R. Moldova, unde intră în turul II, alături de Igor Dodon, după ce, în primul tur, s-a clasat a doua. În scrutinul decisiv, din noiembrie 2016, candidata PAS este învinsă de Dodon, care câștigă alegerile prezidențiale cu 52,11%.

Pe 8 iunie 2019 a fost desemnată premier al Republicii Moldova, dar în aceeași zi Curtea Constituțională a declarat numirea acesteia ca neconstituțională, ceea ce va declanșa o criză politică. Pe 12 noiembrie 2019, Guvernul Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură.

În 2020, Maia Sandu a decis să candideze din nou la alegerile prezidențiale, din partea PAS. A câștigat primul tur cu peste 36% din voturile alegătorilor, devansându-l pe președintele în funcție Igor Dodon cu 3,5 puncte procentuale. A doua zi după anunțarea rezultatelor, candidații de dreapta Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Dorin Chirtoacă și Tudor Deliu și-au exprimat sprijinul pentru Maia Sandu în turul II.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

Din 15 mai masca nu mai e obligatorie în aer liber! Se elimină și restricțiile de noapte!

Într-o primă etapă, din 15 mai obligativitatea purtării măștii de protecție nu va mai fi valabilă în aer liber,...

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -
NecenzuratPH