23 ianuarie 2022
No menu items!

A mai plecat o legendă a filmului: Sidney Poitier

Cele mai vizualizate articole

Sidney Poitier, actorul și activistul care a dărâmat la Hollywood barierele prejudecăților în privința actorilor de culoare, a murit vineri la vârsta de 94 de ani.

Sidney Poitier este primul actor de culoare care a obținut, în 1964, un premiu Oscar pentru cea mai bună interpretare, acordat pentru rolul său din „Lilies of the Field” (Crinii din câmpie, producție din 1963).

Moartea sa a fost confirmată de ministrul de externe din Bahamas, Fred Mitchell, potrivit BBC.

Născut în Miami, Florida, la 20 februarie 1927, Sidney Poitier a fost crescut la o fermă de pe Insula Cat din Bahamas, pe atunci colonie britanică, și a avut și cetățenia acestui stat pe care, de altfel, l-a și reprezentat ulterior ca diplomat. Sidney Poitier a cunoscut sărăcia în copilărie și a avut acces limitat la educație, însă a ajuns unul dintre cei mai respectați actori ai generației sale. Cu numeroase succese ca actor, în special în anii 1950 și 1960, din anii 1970, Poitier a început să regizeze el însuși filme de mare succes. Pe lângă formidabilele sale abilități actoricești și regizorale, Poitier a fost cunoscut și pentru activitatea sa în diplomație. Vorbea fluent limba rusă și a fost numit ambasador al Uniunii Bahamas în Japonia din 1997 până în 2007. Din 2002 până în 2007 a reprezentat Bahamas și la UNESCO. Plin de farmec, el a fost o inspirație pentru actorii mai tineri și va rămâne unul dintre cei mai respectați actori din istoria cinematografiei americane. Luna trecută, s-a anunțat, de altfel, că pe Broadway se pregătește o piesă de teatru despre „cariera sa deschizătoare de drumuri”.

Poitier a primit titlul de cavaler de onoare din partea reginei Elisabeta a II-a în 1974. La 12 august 2009, actorul a fost decorat cu Medalia Prezidenţială a Libertăţii (cea mai înaltă distincţie civilă din Statele Unite), de către preşedintele american Barack Obama.

Apariția sa în filmul „The Defiant Ones” (Lanțul) din 1958, în care juca alături de Tony Curtis, i-a adus prima nominalizare la Oscar. Următoarea nominalizare, i-a adus premiul Oscar în 1964. De-a lungul carierei, a mai avut zece nominalizări la Globurile de Aur, două nominalizări la Premiile Primetime Emmy, șase nominalizări la BAFTA, opt nominalizări la premiile Laurel și o nominalizare la „Screen Actors Guild Awards”. După moartea unei alte legende a cinematografiei, Kirk Douglas, în 2020, Sidney Poitier rămăsese una dintre ultimele mari vedete ale perioadei denumite „epoca de aur” din cinematografia hollywoodiană, precum și cel mai în vârstă actor deținător al premiului Oscar.

Actorul a fost un obișnuit al marelui ecran într-o perioadă de segregare rasială în SUA, apărând în 1965 în „A Patch of Blue” (Un petic de albastru), apoi în „In the Heat of the Night” (În arșița nopții), în 1967, unde l-a interpretat pe Virgil Tibbs, un ofițer de poliție de culoare care se confruntă cu rasismul în timpul unei anchete de crimă. În anul următor, a urmat de „Ghici cine vine la cină”, în care a jucat rolul unui bărbat de culoare cu o logodnică albă.

 

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

PRAHOVA: APROAPE 500 DE CAZURI NOI DE COVID. TERAPIA INTENSIVĂ E PLINĂ

Prahova a raportat, azi,  494 dr cazuri noi de COVID si un deces asociat survenit la o femeie de...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH