28 iunie 2022
No menu items!

Ploieștiul se află la jumătatea unui clasament al transparenței bugetelor

Cele mai vizualizate articole

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Funky Citizens, România stă în continuare prost în ce privește transparența publică, în special la capitolul participare publică în ce privește adoptarea bugetelor locale. Cercetarea s-a uitat în mod special asupra eforturilor municipalităților de a implementa noul buget, unde, cele mai fericite cazuri de primării, întârzierile față de calendarul normal și legal au fost de două luni. Cu toate astea, datele pe 2022 arată o ușoară îmbunătățire față de 2021.

”Anul 2022 a fost un an de așezare pentru bugetele publice – cel puțin din perspectiva calendarului de aprobare a acestora, cele mai multe dintre municipalități au făcut eforturi de a avea bugete noi din primele două luni ale anului. Cu toate însă că bugetele municipalităților au fost aprobate ceva mai devreme față de 2021, tot suntem departe de calendarul normal și legal care impune bugete noi pentru un fiscal nou. În acest an, întârzierea a fost de „doar” două luni în cele mai bune dintre cazuri. La fel ca înainte, analiza de față s-a uitat la procesul de elaborare și aprobare a bugetelor locale din 109 municipii din România (incluzând aici și cele șase sectoare ale Capitalei), urmărind în ce măsură acestea respectă criteriile din legislația privind finanțele publice locale legate de transparența acestui proces. De asemenea, analiza a urmărit în ce măsură municipiile din România au reușit să facă pasul către standarde moderne internaționale din finanțele publice, respectiv să adopte măsuri care să le facă bugetele deschise (formatul de publicare, bugetele pentru cetățeni sau dezbaterile publice organizate)”, se precizează în preambului studiului.

Din cele 109 municipii monitorizate, la 31 s-a constatat o scădere a transparenței făță de anul precedent. Ploieștiul se regăsește printre acesta din urmă, clasându-se pe locul 68. Al doilea municipiu al județului, Câmpina este ceva mai sus, pe locul 59. cea ma transparentă primărie din țară este Sectorul 6 București, iar pe ultimul loc se clasează Reșița.

Proiectul este implementat de Funky Citizens în parteneriat cu Bjerkaker Learning Lab și Rise Project România și beneficiază de un grant de 276.980 de euro din partea Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014 -2021.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

Urșii revin în Breaza și Sinaia!

Se pare că urșii au devenit o ”normalitate” pe străzile din localitățile montane de pe Valea Prahovei. Și în...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH