1 februarie 2023
No menu items!

ROMÂNIA NU INTRĂ ÎN SCHENGEN!

Cele mai vizualizate articole

Austria a votat, azi, în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei care e cuplată cu România, fiind evaluate împreună. S-a înregistrat însă unanimitate pentru acceptarea Croaţiei.

Olanda, care s-a exprimat în favoarea includerii României în Schengen, a votat împotriva Bulgariei, aşa cum de altfel anunţase.

Votul ”împotrivă” al Olandei a venit ca urmare a faptului că România şi Bulgaria sunt la pachet. Olanda a cerut să se menţioneze în minuta şedinţei că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar este împotriva acceptării  Bulgariei.

Croaţia a fost singurul stat acceptat, ca urmare a unanimităţii înregistrate la nivelul JAI.

Comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson le-a transmis românilor că le împărtăşeşte dezamăgirea şi i-a asigurat că în Consiliul JAI s-au bucurat de un sprijin puternic. 

Ea a spus că rolul Comisiei Europene este să fie optimistă şi a promis că va face din aderarea României şi Bulgariei la Schengen „prioritatea mandatului” său. Mandatul Comisiei Europene se încheie însă în 2024.

Pe de altă parte, oficialul european a explicat că nu s-a discutat despre o disociere a candidaturii României la Schengen de cea a Bulgariei, explicând că procedura a făcut să fie supuse la vot separat candidatura Croaţiei şi candidaturile României şi Bulgariei.

De problema aderării lor la Schengen se va ocupa acum preşedinţia suedeză a Consiliului UE, care începe la 1 martie 2023, comisarul declarându-şi scepticismul că această temă ar putea fi dusă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare.

La rândul său, ministrul ceh de interne, Vít Rakušan, le-a mulţumit României şi Bulgariei pentru tot ce au făcut pentru Schengen.

Ambiii oficiali europeni au felicitat Croaţia, care devine de la 1 ianuarie 2023 nou membru Schengen, şi i-au urat bine a venit!

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, joi, după votul din Consiliul JAI referitor la aderarea României la Schengen, că mulţumeşte tuturor celor care au susţinut demersul, dar şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa consensului. „Nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria”, a afirmat premierul.

„În calitate de prim-ministru şi de cetăţean român, doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire faţă de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen. Vreau, în primul rând, să adresez mulţumiri tuturor partenerilor europeni din statele membre, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar şi din agenţiile europene,  care ne-au susţinut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte  şi cifre  solide şi care au  insistat să găsim împreună soluţii. Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porţile Spaţiului Schengen, ca o recunoaştere a pregătirii noastre, dar şi a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea graniţelor externe europene. Toate, cu o singură şi nejustificată excepţie, Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României”, a declarat, joi, Nicolae Ciucă.

El a mai spus că nu înţelege această poziţie inflexibilă a Austriei, însă România va relua procesul de aderare la Schengen.

5/5 - (1 vote)

Evaluează articolul

5/5 - (1 vote)

Cele mai noi știri

HIDRO PRAHOVA oprește apa în municipiul Câmpina pentru remedierea unei defecțiuni accidentale

Societatea HIDRO PRAHOVA SA anunță oprirea distribuției apei potabile în municipiul Câmpina, în data de 2 februarie 2023, între...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH