In deschiderea ședinței de Guvern de astăzi, ministrul justiției Cătălin Predoiu a anunțat ca atât de așteaptata Ordonata de Urgentă prin care urma sa fie modificat modul de alegere a președinților de Consilii Județene de la cel uninominal la indirect, prin votul consilierilor județeni a primit aviz negativ de la Ministerul Justiției.
Cătălin Predoiu a precizat că proiectul are o problemă din punct de vedere constituțional, precizând că reglementare nu este, în acest moment „în puterea Guvernului”, ci a parlamentului. „Soluția politică e corectă, din păcate, din punct de vedere constituțional avem o problemă.
Acest sistem nou de alegere într-o manieră indirectă reprezintă o schimbare ceea ce ar intra în contradicție cu decizia CCR 682/2012. care impune păstrarea sistemelor de vot neschimbată cu un an înainte de alegeri”, a precizat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Soarta viitorilor președinți ai Consiliilor Județene va fi decisă de către parlamentari .
Ministrul Cătălin Predoiu a declarat ca: “Soluția e în Parlament „, precizând că „nu e în puterea Guvernului” să opereze modificarea aceasta acum, cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Practic , Parlamentul ar trebui să respingă ordonanța dată anul trecut de guvernul Dăncilă care prevedea revenirea la alegerea directă a președinților de Consilii Județene. “Constituţia României prevede alegerea prin vot direct doar a patru categorii de funcţii şi demnităţi publice: Preşedintele României, Parlamentul României, respectiv alegerea senatorilor şi a deputaţilor, membrii în Parlamentul European şi autorităţile administraţiei publice locale (primari, consilii locale şi consilii judeţene).
Astfel, nu există nicio prevedere expresă sau implicită, de nivel constituţional, care să prevadă alegerea prin vot direct a preşedinţilor consiliilor judeţene. Totodată, nu există nici vreo altă categorie de funcţii în cazul căreia să fie utilizată alegerea prin vot direct şi care să se constituie un precedent în practica electorală românească”, – se preciza in proiectul de OUG pus in dezbaterea publica in urma cu doua săptămâni, dar care a primit aviz negativ atât de la Autoritatea Electorală Permanentă cât și de la Ministerul Justiției.