24 iunie 2024
No menu items!

Ministrul Muncii a adus clarificări privind cum se va aplica ajutorul pentru firmele care intră în șomaj tehnic

Cele mai vizualizate articole

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a venit cu lămuriri în ceea ce privește măsura șomajului tehnic.

Reprezentanții Guvernului au anunțat, joi dimineață, mai multe măsuri economice cu un impact de 30 de miliarde de lei, pentru susținerea angajatorilor și angajaților aflați în dificultate din cauza stării de urgență și a epidemiei de coronavirus.

Măsura șomajului tehnic, cea mai importantă luată până acum, este considerată, în principiu, una bună, iar Violeta Alexandru a venit cu precizări importante în acest sens. Ministrul Muncii susține că vor primi 75% din salariul mediu brut atât angajații companiilor care au fost obligate să-și suspende activitatea, cât și angajații companiilor care au înregistrat reduceri semnificative ale cifrelor de afaceri.

Violeta Alexandru, este optimistă și neagă informațiile conform cărora în jur de un milion de angajați ar urma să intre în șomaj tehnic, mizând pe o cifră undeva la 200.000, poate puțin mai mult, de angajați care să intre în șomaj tehnic:„Angajatorul trebuie să depună doar o declarație pentru ca angajații să beneficieze de șomaj tehnic. Am debirocratizat sistemul. Azi în România sunt deja peste 200.000 de angajați cărora li s-a suspendat activitatea”.

De asemenea, ministrul Muncii este convinsă că „angajatorii români sunt de bună credință și nu au niciun interes să se despartă de angajații lor, trimițându-i în șomajul clasic. Șomajul tehnic, întreruperea temporară a activității, permite angajatorului să nu piardă legătura cu angajații în care totuși a investit”.

În cazul companiilor obligate să-și suspende activitatea din cauza pandemiei de coronavirus, reprezentanții acestora primesc certificat de la Ministerul Economiei și merg cu el la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), respectiv la sucursala județeană a Agenției de care depinde compania respectivă. În baza certificatului respectiv sunt acordați banii pentru plata către angajați a indemnizațiilor de șomaj tehnic. În cazul companiilor care au suferit reduceri semnificative a cifrelor de afaceri, reprezentanții acestora întocmesc listă cu angajații și merg cu ea la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Lista va fi însoțită de o declarație care să ateste reducerea cifrei de afaceri. Va fi făcută o comparație între cifra de afaceri pe luna în care România este în stare de urgență și cifra de afacere din lunile precedente, ianuarie și februarie. Dacă diferența este mai mare de 25% și angajații acestor companii primesc șomaj tehnic.

Totodată, ministul Muncii a vorbit și despre părinții care sunt nevoiți să își ia concediu, pentru a sta cu copiii acasă, deoarece școlile sunt închise. Însă, aceasta încurajează munca de acasă, acolo unde e posibil: „Nu putem intra toți in concediu, în acest moment, pentru că sunt situații în care putem lucra de acasă. (…) Avem două forme de muncă de la distanță, prevăzută de lege, munca de la domiciliu și telemunca”

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

INCENDIU LA HOTELUL VIGO DIN PLOIEŞTI

Un incendiu a izbucnit, azi, la hotelul Vigo de pe Boulevardul Independenței din Ploieşti. Incendiul a afectat un motor electric...
spot_img

Next AG Holding SRL angajeaza Inginer proiectare si executie Instalatii distributie si transport gaze naturale pentru coordonarea proiectelor si lucrarilor societatii

    Cerinte:
  • Studii superioare de specialitate - Facultataea de Instalatii, Facultate inginerie;
  • Experienta minim 2 ani in proiectare si executie in constructii civile si industriale;
  • Experienta minima: 2 ani cu oamenii.

Autorizatii necesare: EGD, PGD, EGT, PGT
Pentru transmiterea CV-urilor va rugam sa utilizati adresa noastra de e-mail: office@nextedholding.com

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH Modifica preferintele pentru cookies