Astăzi urma să fie validate alegerile prezidențiale din SUA de către Congresul SUA( membrii Senatului și ai Camerei Reprezentanților), dar procesul a fost întrerupt datorită protestatarilor pro-Trump, care au reușit chiar să intre în clădirea Capitoliului.
Susținătorii lui Donald Trump au reușit să depășească gardurile de protecție și să spargă baricadele și au pătruns în clădirea Capitoliului. Camerele aflate în dezbaterea obiecției asupra electorilor din Arizona au luat o pauză pe timpul haosului, înainte de a reveni în plen. Unii dintre protestatari aveau cu ei inclusiv steaguri ale Confederației, statul sclavagist format în timpul Războiului Civil American (1861-1865).
Conform ultimelor date, la ora 21.45 (ora României) Vicepreședintele Mike Pence ar fi fost evacuat din clădirea Capitoliului după ce protestatari înarmați au ajuns în clădire. În acest moment ar avea loc confruntări armate între protestatari și forțele de ordine.
Congresul Statelor Unite a început, miercuri, procesul de validare al rezultatului alegerilor prezidențiale. Vicepreședintele Mike Pence a început procesul de numărare a voturilor. Până acum o formalitate, această procedură este urmărită cu atenție în contextul în care Donald Trump încearcă prin orice modalitate să răstoarne rezultatul alegerilor câștigate de Joe Biden cu 306 de voturi la 232.
Cu câteva ore înainte de validarea formală în Congres a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 2020, Donald Trump s-a rugat de Mike Pence, pe Twitter, să blocheze procesul și să răstoarne de unul singur rezultatul alegerilor, deși acest lucru nu este posibil constituțional și legal. Trump susține în mod fals că „statele vor să își corecteze voturile” și face din nou apel la teoriile conspirației pe care le susține cu privire la alegerile prezidențiale din 2020.
Cu puțin timp înainte de începutul sesiunii comune a Congresului, vicepreședintele Mike Pence a anunțat că nu își va încălca rolul constituțional pentru a îl ajuta pe Trump. În cadrul unui comunicat adresat colegilor săi din Congres el spune că nu are autoritatea de a respinge voturi din partea Colegiului Electoral și că nu are de gând să își depășească rolul formal.
Voturile din primele state, Alabama și Alaska au fost numărate fără obiecții, însă reprezentantul Paul Gosar și senatorul Ted Cruz au formulat prima obiecție, la numărătoarea voturilor din partea statului Arizona, câștigat de Joe Biden. Cele două camere ale Congresului s-au retras pentru a dezbate obiecția, înainte de a vota și a reveni în sesiune reunită pentru a stabili felul în care va continua procedura.
„Unii cred că eu, în calitate de vicepreședinte, pot să accept sau să resping unilateral voturi ale Colegiului Electoral. Alții cred că voturile nu ar trebui niciodată contestate de sesiunea comună a Congresului. După studierea atentă a Constituției noastre, a legilor și istoriei, cred că niciuna dintre ele nu este corectă. Fondatorii noștri au fost foarte atenți la posibilitatea monopolizării puterii și au creat o republică bazată pe separația puterilor, pe pârghii și contraponderi înscrise în Constituția Statelor Unite. Învestirea vicepreședintelui cu autoritate unilaterală de a decide cine a câștigat alegerile prezidențiale este complet contradictorie cu această filosofie”, a scris Mike Pence în comunicat. Vicepreședintele a precizat de asemenea că rolul său este pur ceremonial.