14 iunie 2021
No menu items!

HOLUL DE ONOARE AL CASTELULUI PELEŞ- GAZDA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE DIN ULTIMII 140 DE ANI

Cele mai vizualizate articole

FIUL PRIMARULUI (PSD) DIN CORNU A DAT UN TUN DE PESTE 16 MILIOANE DE EURO IN CÂRDĂȘIE CU PRIMARUL (PSD) GABRIELA FIREA

In plină pandemie, când toată atenția publicului și a presei este concentrata pe cazurile de infectare cu noul coronavirus,...

ALEXANDRU RAFILA : CABINETELE STOMATOLOGICE, FRIZERIILE ȘI COSMETICA TREBUIE REDESCHISE

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că acum este prea devreme pentru relaxarea restricțiilor anti-COVID19, însă anumite...

JAF DIN BANII PUBLICI LA SPITALUL JUDEȚEAN PLOIESTI – MAȘTILE DE PROTECTIE FFP2 AU FOST CUMPARATE CU CEL MAI MARE PREȚ DIN ȚARA

De la începutul lunii martie, pana pe 25 aprilie, spitalele și alte instituții publice din România au cumpărat echipamente...

Holul de Onoare al Castelului Peleş îşi uimeşte vizitatorii, în primul rând, prin frumuseţea fără egal a lambriurilor din lemn de esenţe tari, a basoreliefurilor şi statuetelor, dar, mai ales, prin „piesa de rezistenţă” – superbul tavan mobil din sticlă. Însă, pe lângă valoarea operelor de artă, Holul de Onoare a fost gazda unora dintre cele mai importante evenimente ale ultimilor 140 de ani.

Acoperişul de sticlă este cu atât mai spectaculos cu cât nu reprezintă doar un element decorativ, ci o adevărată minune mecanică a timpului său. Iniţial, se deschidea cu ajutorul unui mecanism acţionat manual. La scurt timp însă, a fost montat un motor electric (încă o inovaţie pentru acele vremuri, printre multele ce sunt încă în stare de funcţionare la Peleş), cu ajutorul căruia se retracta acoperişul. Tavanul reprezenta un element surpriză, permiţând oaspeţilor cuplului regal să admire cerul senin al Sinaiei şi să se bucure de aer proaspăt în timpul întâlnirilor sau al recepţiilor.

Un alt element interesant la Holul de Onoare este faptul că acest tavan este dublu. Astfel, el este compus dintr-un prim tavan din vitralii, o operă de artă în sine, şi dintr-un tavan din sticlă transparentă, ce constituie stratul superior. Astfel, tavanul din sticlă avea dublu rol: pe de o parte să protejeze de intemperii vitraliile, pe de altă parte, în zilele ploioase, se putea retracta doar tavanul cu vitralii, prin cel de sticlă pătrunzând lumina necesară, nu însă şi ploaia sau ninsoarea.
Holul de Onoare este, în sine, o poveste Este locul în care se ţineau recepţiile şi balurile găzduite de Regele Carol I şi de Regina Elisabeta, este locul în care a avut loc nunta Principesei Ileana, dar şi locul în care a fost depus trupul neînsufleţit al Reginei Maria. Totodată, este şi locul în care au avut loc întâlniri de o importanţă covârşitoare cu oameni politici de seamă ai lumii.

Holul de Onoare este un melanj perfect de inovaţie, de modernitate şi de istorie, de tradiţie. De-a lungul coridoarelor laterale, o galerie de portrete îi înfăţişează pe strămoşii Regelui, conţii de Zollern şi prinţii de Hohenzollern, zugrăviţi în zale şi armuri grele sau în catifeaua şi mătasea costumelor din epocile mai recente.

Un alt element inedit al acestui Hol este scara în colimason existentă la nivelul etajului I, inspirată de o astfel de scară aflată în cea mai reprezentativă sală de festivităţi a Primăriei din Bremen, din nordul Germaniei. O particularitate a acestei scări ornamentale este faptul că ea păstrează efigia lui Karel Liman şi cea a lui Bernhard Ludwig, cei doi creatori ai acestui spaţiu magnific.

Partea superioară a parterului Holului prezintă peste 40 de panouri cu intarsiile în lemn a castelelor medievale din Germania şi Elveţia ale familiei de Hohenzollern. De asemenea, în cele patru puncte cardinale, se află portretele primei perechi regale a României.

De la întoarcerea Regelui Mihai la Castelul Peleş, căminul strămoşilor săi, Holul de Onoare a început un nou capitol al poveştii sale regale.

Aici s-au desfăşurat ceremonii emblematice pentru ultimii 12 ani. Aceste evenimente, organizate de Familia Regală a României, au reunit membri ai monarhiilor din toată lumea, diplomaţi, academicieni, artişti, lideri ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile reflectând imaginea unei ţări şi a unei culturi europene demnă de admirat.

Sursa informaţiei: Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

PRIMARUL DE LA CIORANI, MARIN VOICU, A FOST ARESTAT PREVENTIV

Primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu, a fost arestat preventiv pentru fraudarea alegerilor locale din septembrie 2020! Alături de el...

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -
NecenzuratPH