6 mai 2021
No menu items!

PLOIEȘTENI CU CARE NE MÂNDRIM- ASTĂZI , COLONELUL (r) ANDREI BANU , POLIȚISTUL CARE NU A AVUT, IN TOATĂ CARIERA, NICIUN CAZ NEREZOLVAT

Cele mai vizualizate articole

FIUL PRIMARULUI (PSD) DIN CORNU A DAT UN TUN DE PESTE 16 MILIOANE DE EURO IN CÂRDĂȘIE CU PRIMARUL (PSD) GABRIELA FIREA

In plină pandemie, când toată atenția publicului și a presei este concentrata pe cazurile de infectare cu noul coronavirus,...

ALEXANDRU RAFILA : CABINETELE STOMATOLOGICE, FRIZERIILE ȘI COSMETICA TREBUIE REDESCHISE

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că acum este prea devreme pentru relaxarea restricțiilor anti-COVID19, însă anumite...

JAF DIN BANII PUBLICI LA SPITALUL JUDEȚEAN PLOIESTI – MAȘTILE DE PROTECTIE FFP2 AU FOST CUMPARATE CU CEL MAI MARE PREȚ DIN ȚARA

De la începutul lunii martie, pana pe 25 aprilie, spitalele și alte instituții publice din România au cumpărat echipamente...

”Ești ceea ce faci, nu ceea ce spui!”   este dictonul lui Jung – fondatorul psihologiei analitice, pe care col. (r), Andrei Banu,  l-a urmat o viață întreagă.

S-a  născut acum 72 de ani, la poalele Caraimanului, într-o familie care i-a insuflat, de mic, dragostea pentru carte. Lectura a fost, pentru el, parte din propria ființă. Nu a conceput nici măcar o zi fără să citească, să cunoască, să descopere. Această dorință, de a ști mereu mai mult, de a anticipa și de a căuta neîncetat soluții, a fost motorul care l-a determinat ca după terminarea claselor primare și a liceului să urmeze cursurile Școlii de Poliție, la București.

Anii 1966 – 1969, în care urmează cursurile acestei instituții, au fost anii care, dincolo de știința de carte, i-au format ”nasul de copoi”, cum îi place să spună. A avut profesori renumiți, pe care îi evocă cu admirație și recunoștință, cu evlavie, chiar.

Revine la Ploiești, ca polițist, și își începe activitatea la instituția care își avea sediul în casa fostului primar Obrocea, o clădire emblematică, situată pe strada Nicolae Bălcescu, la nr. 13, vizavi de actualul Hotel Prahova.

Elanul tinereții și  pasiunea devoratoare pentru meseria aleasă l-au ajutat în formarea sa astfel încât, în scurt timp, devine unul dintre cei mai cunoscuți polițiști de Judiciar. A fost arheologul care ”săpa” să găsească vestigii (informații) și arhitectul care construia cazuri.

Calităților native, precum devotamentul, moralitatea, și perseverența, li s-au adăugat cele care au avut nevoie de o atentă șlefuire, venită din partea unor adevărați maeștri ai meseriei, precum col. Ceacanica și col. Sântea – nume binecunoscute în domeniul investigațiilor criminale.

Anul 1967 – cel în care a participat la prima autopsie din cariera sa, sub îndrumarea reputatului medic legist Vladimir Beliș, și-a pus serios amprenta asupra personalității sale. A înțeles că un criminalist desăvârșit nu poate fi decât cel care este, deopotrivă, logician, sociolog și pedagog dar, mai presus de toate, un actor desăvârșit și un iscusit regizor, cel care cu dibăcie trasează coordonatele pe care cei investigați trebuie să le urmeaze, astfel încât, din aceaste confruntări, el să fie, întotdeauna, cel care iese învingător.

În 1977, căpitanul (pe atunci) Andrei Banu a fost selectat drept cel mai bun polițist din județ și desemnat să urmeze cursurile de experți judiciari, organizate, pentru prima oară, în România.

Urcă rapid treptele ierarhiei astfel încât îl regăsim, patru ani mai târziu, ca șef al Biroului Judiciar Ploiești. Este promovat ca Adjunct al Șefului Poliției Municipiului Ploiești, în perioada 1990-1991, și ca Șef al Inspectoratului de Poliție Dâmbovița, în perioada 1991 – 1994. Revine la Ploiești unde, dealtfel, își încheie cariera profesională, ca șef al Serviciului de Investigații Criminale, având în subordine 110 ofițeri și subofițeri și sute de cazuri rezolvate. O carieră în care, de-a lungul a peste 30 de ani de activitate, a investigat toate genurile de infracțiuni, de la furturi, tâlhării și spargeri, până la crime abominabile.

Nu a avut, în toată cariera sa, niciun caz nerezolvat.

Datorită parcursului său profesional de excepție și recunoașterii sale în plan național, îl regăsim, adesea, în echipa celor care, cu profesionalism, elucidează cazuri încâlcite în domeniul criminalității.

”Când mă analizez, mă detest, însă când mă compar cu alții, mă declar mulțumit” declara, în stilu-i binecunoscut, col. Andrei Banu, parafrazându-l pe Blaise Pascal. ”Dacă ar fi s-o iau de la capăt n-aș putea să fac o altă meserie… Mi-a fost crez, m-a devorat zi și noapte, dar spiritul meu justițiar și dorința de a învinge răul au primat întotdeauna. Am rămas același ploieștean, devotat urbei sale. Nu-mi simt anii ca o povară ci, dimpotrivă, subscriu celor spuse de Gabriel Garcia Marquez: Vârsta nu este cea pe care o ai, ci cea pe care o simți. Eu simt că pot face, încă, multe pentru orașul meu!”

Cu siguranță, administrația ploieșteană, cea care l-a creditat, în anii trecuți, în funcția de consilier local, va transforma în soluții  propunerile sale.

Andrei Banu – un profesionist desăvârșit, căruia Primăria municipiului Ploiești i-a rezervat un loc de onoare în GALERIA PLOIEȘTENILOR CU CARE NE MÂNDRIM!

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

EVAZIUNE DE 25 MILIOANE DE LEI. DESCINDERI ÎN PRAHOVA

Poliţia Capitalei anunţă că sase percheziţii au loc la această oră în Bucureşti, Prahova şi Ilfov, într-un dosar de...

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -
NecenzuratPH