26 septembrie 2021
No menu items!

S-A STINS DIN VIAȚA ION CARAMITRU

Cele mai vizualizate articole

Ion Caramitru, in vârsta de 79 de ani,  a murit în cursul zilei zilei de astăzi, la Spitalul Elias din București, unde era internat de aproximativ o lună .

A fost actor şi regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandara” (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme.

Caramitru era președinte al Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990. În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat „Cel mai bun actor al anului”. Premii pentru film: Premiul revistei „Cinema” pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul „Luchian” la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984).

A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de „Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic”. În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.

În zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticeauşiste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii.

La 11 decembrie 1996 este desemnat ministru al Culturii, odată cu învestirea Guvernului Victor Ciorbea. Era, la acea dată, neînregimentat politic. Ulterior, se înscrie în PNŢCD. În Cabinetele prezidate de Radu Vasile şi Mugur Isărescu a deţinut acelaşi portofoliu până la sfârşitul anului 2000.

În 2007, Ion Caramitru a montat spectacolul opera-teatru „Tragedia lui Carmen”, în varianta lui Peter Brook şi Marius Constant, după opera lui Bizet, a cărui premieră a avut loc la Sibiu, în curtea interioară a Muzeului de Istorie.

A regizat spectacolul „Evgheni Oneghin”, de Piotr Ilici Ceaikovski, care a fost pus în scenă pe 22 martie 2009 la Opera Naţională Bucureşti, la 14 ani după ce marele actor a regizat această operă în Irlanda.

În anul 2008, Ion Caramitru revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, la 44 de ani de la debutul său, care s-a produs chiar aici. Interpretează rolul titular în piesa „Eduard al III-lea” de Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu şi scenografia lui Dragoş Buhagiar. De asemenea, semnează regia uneia dintre premierele stagiunii 2008-2009 a TNB – „Şapte dintr-o lovitură”, montare după o piesa scrisă de Lia Bugnar, special pentru cei şapte tineri actori recent angajaţi la Teatrul Naţional.

Actorul a primit la 28 martie 2011 Premiul de excelenţă al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM).

Filmografie

Comoara din Vadul Vechi (1964) – argatul Ion Dohotaru

Pădurea spânzuraților (1965) – Petre II

Diminețile unui băiat cuminte (1967)

Michelangelo (1968)

Baladă pentru Măriuca (1969)

Printre colinele verzi (1971)

Despre o anume fericire (1973) – Liviu Filimon

Porțile albastre ale orașului (1974) – tunarul Șerbănescu

Stejar – extremă urgență (1974) – maiorul Werner von Richter

Il racconto della giungla / Robinson Crusoe (1974)

Trei zile și trei nopți (1976) – avocatul Dunca

Oaspeți de seară (1976) – Jianu

Instanța amână pronunțarea (1976) – Tiberiu Moga

Dincolo de pod (1976) – preotul Codreanu

Casa de la miezul nopții (1976)

Marele singuratic (1977) – pictorul Pătrașcu

Împușcături sub clar de lună (1977)

Iarba verde de acasă (1977) – profesorul Viorel Meteș

Înainte de tăcere (1978) – Iancu

Ecaterina Teodoroiu (1978)

Între oglinzi paralele (1979) – Ștefan Gheorghidiu

Regia: Liviu Ciulei (1979) – el însuși

Bietul Ioanide (1979) – prințul Max Hangerliu, comandant legionar

Rug și flacără (1980) – Bota

Am fost șaisprezece (1980) – slt. Năstase

Ancheta (1980) – Paul Blejan

Castelul din Carpați (1981)

Punga cu libelule (1981) – chestorul poliției

Iată femeia pe care o iubesc (1981)

Ștefan Luchian (1981) – Ștefan Luchian

Lumini și umbre (1981) Partea I

Lumini și umbre (1982) Partea II

Ca-n filme (1984) – dr. Adam

Declarație de dragoste (1985) – profesorul Socrate

Promisiuni (1985) – Radu Costache

Întunecare (1986) – Radu Comșa

Liceenii (1986) – profesorul Socrate

A doua variantă (1987)

Extemporal la dirigenție (1988) – profesorul Socrate

Jute City (1991)

Kafka (1991) – Anarhistul

A Question of Guilt (1993)

An Exchange of Fire (1993) – Oscar Karel

Two Deaths (1995)

Citizen X (1995) – Tatevsky

Misiune Imposibilă (1996) – Zozimov

Deep Secrets (1996) – Caine

Amen (2002) – Contele Fontana

Adam & Paul (2004)

Two Point Five Billion (2008) – Bloch

The Necessary Death of Charlie Countryman (2013) – Victor Ibanescu

O poveste de dragoste, Lindenfeld (2013) – dr. Simon Hermann

Vorbe, Vorbe, Vorbe (2014)

Herman: The Man Behind the Terror (2016) – Unchiul Corneliu

Moromeții 2 (2018) – directorul școlii

 

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

CÎŢU ANUNŢĂ CREŞTERI DE PENSII, SALARII ŞI ALOCAŢII DE LA 1 IANUARIE

Premierul Florin Cîţu anunţă că, de la 1 ianuarie 2022, vor creşte pensiile, salariul minim şi alocaţiile copiilor, subliniind...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH