Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, după ședința Guvernului de introducere a unor restricții în fața valului 5 al coronavirusului, că nu s-a introdus obligativitatea purtării de către populație a măștilor FFP2.
„Nu există niciun fel de impunere a utilizarii unor masti scumpe. Masca pe care o port eu este masca medicala cu 3 starturi, nu este deosebita. Cine doreste poate utiliza si alte tipuri de masti. Mastile FFP2 au grad mai mare de filtrare, dar nimeni nu impune acest tip de masca. Este vorba doar despre trecerea de la mastile textile, care foarte putin eficiente sau ineficiente, catre utilizarea mastilor medicinale care nu sunt scumpe”, a spus Rafila.
Întrebat ce consecinţe ar suporta cei care vor purta în continuare măşti textile sau de plastic, Rafila a răspuns: „Nu ne-am gândit la ce ar putea păţi cei care… e acelaşi lucru ca şi când nu porţi mască, până la urmă, pentru că o astfel de recomandare de utilizare a unei măşti care are o eficienţă (…) cred că e o chestiune de bun simţ. (…) O să ne gândim dacă e cazul să existe o precizare legată de utilizarea altor tipuri de măşti”.
Șeful DSU, Raed Arafat, susține că masca medicinală sau masca de tip FFP2 devine obligatorie în România, atât în interior, cât și în exterior. Există însă câteva excepții.
În plus, Rafila a spus că, azi, Comisia de Boli infecţioase emite autorizaţiile de nevoi speciale pentru două medicamente antivirale de care vor beneficia pacienţii infectaţi aflaţi la risc, cu comorbidităţi, şi care vor primi aceste medicamente încă din primele zile de boală.