6 februarie 2023
No menu items!

PARCHETUL GENERAL- PRECIZĂRI ÎN CAZUL JURNALISTEI EMILIA ŞERCAN. ÎNDRUMĂRI PENTRU DINAMIZAREA ADMINISTRĂRII PROBELOR

Cele mai vizualizate articole

Parchetul General explică, referitor la cazul jurnalistei Emilia Şercan, că procurorul general a formulat îndrumări scrise care au urmărit să dinamizeze administrarea probelor, fără a afecta independenţa procurorului de caz. De asemenea, instituţia precizează că s-a impus verificarea competenţei şi declinarea dosarului către Parchetul Curţii de Apel.

Parchetul General a transmis, cu privire la suspiciunea unei divulgări a informaţiilor nepublice, sesizată de către jurnalista Emilia Şercan, că legea prevede posibilitatea procurorului ierarhic superior de a transmite dispoziţii scrise procurorului subordonat.

”În acest sens, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a formulat, la data de 09.03.2022, îndrumări scrise către parchetul care supraveghea cercetările (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4) în dosarul penal deschis ca urmare a plângerii formulate de doamna Emilia Şercan. Aceste îndrumări, fără a afecta independenţa procurorului de caz, au urmărit să dinamizeze administrarea probelor şi să reflecte rolul activ al organelor de urmărire penală pentru aflarea adevărului”, a transmis Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, a fost semnalată procurorului necesitatea verificării competenţei, aspect care a determinat declinarea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi, ulterior, preluarea cercetărilor, la 31.03.2022, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

”Pentru clarificarea criticilor exprimate public de partea vătămată, parchetul care efectuează urmărirea penală va stabili, în raport de drepturile conferite de Codul de procedură penală,  informaţiile care îi vor fi  transmise, ţinând cont de caracterul nepublic al urmăririi penale. Totodată, constatările privind pluralismul şi libertatea mass-mediei din Rapoartele din 2020-2021 privind statul de drept, emise de Comisia Europeană, au fost aduse în atenţie organelor judiciare implicate în investigaţiile privind faptele comise împotriva jurnaliştilor”, se mai arată în comunicat.

5/5 - (1 vote)

Evaluează articolul

5/5 - (1 vote)

Cele mai noi știri

Accident la Măgurele soldat cu două victime!

Noaptea trecută, în jurul orei 03.30, polițiștii din cadrul Poliției oraşului Vălenii de Munte au fost sesizați despre faptul...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH