18 mai 2022
No menu items!

ATENŢIE LA PAGINILE WEB FALSE! ŞAPTE PERSOANE AU RĂMAS FĂRĂ BANI ÎN CONTURI

Cele mai vizualizate articole

Şapte persoane s-au trezit fără bani în conturi după ce au fost înşelate de nişte pagini web false.

Procurorii DIICOT Ploieşti, împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, au pus în aplicare, ieri, 9 mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Prahova şi Constanţa, într-o cauză vizând comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrităţii datelor informatice şi spălarea banilor.

În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2021, a fost constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, care, în perioada septembrie – noiembrie 2021, a prejudiciat şapte persoane vătămate cu suma totală de 35.110 lei.

Astfel, prin intermediul unor solicitări de actualizare a datelor şi transmiterea de pagini web false (phishing), care în aparenţă creau convingerea că provin de la unităţile bancare emitente, erau obţinute în mod fraudulos datelor aferente cardurilor bancare.

Odată colectate aceste date, membrii grupului infracţional organizat, prin accesarea aplicaţiilor informatice ale băncilor şi introducerea fără drept a datelor menţionate, recurgeau la debitarea conturilor bancare ale persoanelor vătămate, efectuând transferuri succesive în conturi controlate de aceştia în scopul disimulării provenienţei ilicite, dar şi în scopul împiedicării sau îngreunării identificării lor.

În situaţia în care constatau că anumite conturi bancare dispuneau de măsuri suplimentare de securitate, pentru eludarea acestora, membrii grupului infracţional organizat asociau datelor din aplicaţiile informatice ale băncilor un număr de telefon asupra căruia aveau control în vederea recepţionării codurilor de securitate, necesare autorizării tranzacţiilor, alterând astfel datele informatice preexistente prin intermediul cărora se realiza autorizarea tranzacţiilor de către titularul contului.

În urma activităţilor desfăşurate procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus reţinerea a 4 inculpaţi şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de alţi 3 inculpaţi.

În cursul zilei de astăzi a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv faţă de 4 inculpaţi.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Ploieşti şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova şi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

 

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

MJ CAUTĂ ÎNCĂ 11 CANDIDAŢI PENTRU FUNCŢIA DE PROCUROR EUROPEAN DELEGAT ÎN ROMÂNIA

Ministerul Justiţiei a declanşat o nouă procedură pentru selectarea a încă 11 candidaţi pentru funcţia de procuror european delegat...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH