28 iunie 2022
No menu items!

A MURIT ARHITECTUL CĂLIN HOINĂRESCU, OMUL PRIN MÂINILE CĂRUIA AU TRECUT SUTE DE ANI DE ISTORIE

Cele mai vizualizate articole

Cunoscutul arhitect Călin Hoinărescu, restaurator al zeci de monumente istorice din judeţul Prahova, a decedat, anunţă Uniunea Arhitecţilor din România. Conform sursei citate, Hoinărescu este cunoscut drept „Omul prin mâinile căruia au trecut sute de ani de istorie”.
Acesta a executat lucrări de restaurare a componentelor artistice: lemn – stâlpii şi arcadele prispei şi foişorului de la Casa Hagi Prodan şi stâlpii clădirii care adăposteşte Muzeul memorial Nicolae Iorga din oraşul Vălenii de Munte, stâlpii prispei hanului din satul Bătrani, comuna Bătrâni, judeţul Prahova, clădire strămutată în incinta Muzeului din Dumbrava Sibiului, Municipiul Sibiu; piatră – portalul, ancadramentele şi trafoarele Bisericii „Sf. Nicolae” Vechi din Municipiul Ploieşti.

El a iniţiat, începand cu anul 1972, acţiuni de inventariere, cartare şi cercetare a monumentelor istorice din judeţul Prahova. A organizat, începând cu anul 1984, acţiunea de introducere a monumentelor istorice din lista judeţului Prahova (completată cu cca. 400 de obiective şi 20 rezervaţii de arhitectură) în planurile urbanistice ale localităţilor prahovene, comunicând primăriilor din cadrul administraţiei judeţene să le aibă în vedere începând cu anul 1985.
Începând cu anul 1992, a făcut parte din Comitetul European de Conducere al ECOVAST – European Council for Village and Small Towns (Asociaţie europeană care desfăşoară activităţi cu scopul asigurării protecţiei peisajului cultural şi a identităţii naţionale şi locale). În cadrul ECOVAST, a participat la elaborarea proiectului Convenţiei Europene a Peisajului.
Începând cu anul 1994, a devenit membru U.N.R.M.I. (Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România), membru în comitetul de conducere, vicepreşedinte şi preşedinte începând cu anul 1998. În această funcţie, a participat activ la perfecţionarea profesională a antreprizelor de construcţie angrenate în programul naţional de restaurare a monumentelor istorice.
A organizat numeroase expoziţii având ca subiect monumentele istorice (posibilităţi de conservare, tehnici şi tehnologii de restaurare şi modalităţi de punere în valoare), în ţară şi peste hotare: Ungaria, Italia, Austria, Slovenia, Grecia etc.
MEDALII ŞI DISTINCŢII

INTERNAŢIONALE:
2003, Germania (Munchen), Europa Nostra, Medalia „Patrimoniul Cultural al Uniunii Europene” înmânată 4 iulie 2004
2000, România (Iaşi), Asociaţia europeană a antreprizelor de restaurare a patrimoniului architectural, Medalia pentru activitatea desăşurată în domeniul restaurării monumentelor istorice
1999, Ungaria (Budapesta), Medalia „Ministerul Culturii şi Moştenirii Culturale”
1995, Belgia (Bruxelles), Medalia „Patrimoniul Arhitectural European” pentru proiectul pilot Mănăstirea Apostolache, judeţul Prahova, România

NAŢIONALE:
2012, Bucureşti, Uniunea Arhitecţilor din România „Diploma de excelenţă pentru contribuţii deosebite în promovarea arhitecturii româneşti”
2008, Ploieşti, Consiliul local al municipiului Ploieşti „Cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti”
2002, Bucureşti, Ministerul Culturii şi Cultelor, „Diploma de merit UNRMI în cercetarea, conservarea, valorificarea şi protejarea patrimoniului cultural naţional”
2000, Bucureşti, Preşedintele Republicii România „Ordinul Naţional pentru merit” în grad de Cavaler
1996, Bucureşti, Patriarhia Ortodoxă Română,”Crucea Patriarhală”
1991, Bucureşti, Uniunea Arhitecţilor din România, Medalia jubiliară „100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Arhitecţilor Români”.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

Urșii revin în Breaza și Sinaia!

Se pare că urșii au devenit o ”normalitate” pe străzile din localitățile montane de pe Valea Prahovei. Și în...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH