28 iunie 2022
No menu items!

”Privim către viitor cu încredere și entuziasm”- mesajul Reginei Elisabeta a II-a la Jubileul de Platină!

Elisabeta a II-a a devenit cel mai longeviv monarh al Marii Britanii

Cele mai vizualizate articole

O viață dedicată poporului: ”Vă declar în fața tuturor că întreaga mea viață, fie că este lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre”! Asta a spus în urmă cu 70 de ani, la încoronare, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii. Și așa a și fost. Timp de șapte decenii, cel mai longeviv monarh britanic, Elisabeta a II-a a reprezentat Marea Britanie și țările Commonwealth-ului. Pentru majoritatea britanicilor este și pesemne că va fi singurul lor suveran cunoscut.

Elisabeta a II-a, a devenit la 10 ani prințesă moștenitoare, în momentul în care tatăl ei, Regele George al VI-lea a urcat pe tronul Marii Britanii, după abdicarea fratelui acestuia, Regele Eduard al VIII-lea. În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și Danemarcei, cu care are patru copii: Charles, Prinț de Wales, Anne, Prințesă Regală, Andrew, duce de York și Edward, Conte de Wessex. Când tatăl ei a murit în februarie 1952, Elizabeta a II- a a devenit șef al Commonwealth și regină a șapte țări independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan și Ceylon. Ea a domnit ca monarh constituțional prin schimbări politice majore, cum ar fi descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Comunitățile Europene, Brexit și decolonizarea Africii.

În cei 70 de ani de domnie Regina Elisabeta a avut 15 prim miniștri, de la celebrul sir Winston Churchill până la Boris Johnson. Nu au existat personalități politice sau culturale care să nu fi fost primite de Regină. 14 președinți americani, primii astronauți care au ajuns pe lună, trupa Beatles.

Este primul șef de stat care a deschis Jocurile Olimpice în două țări diferite: Canada 1976 și Marea Britanie 2012. De altfel, pentru Jocurile Olimpice de la Londra, a jucat într-un scurtmetraj ca parte a ceremoniei de deschidere, alături de Daniel Craig în rolul lui James Bond.

Un moment tragic a fost moartea prințesei Diana, în 1997, când în urma unor reacții ostile la adresa Casei Regale, a fost pusă sub semnul întrebării chiar monarhia. Însă Regina Elisabeta a II-a a acceptat ca funerariile să fie de nivel național, iar omagiile aduse fostei sale nore au dus la diminuarea ostilității.

Regina Elisabeta a II-a este un reper de istorie, dar și de moralitate. Din nefericire, la aniversarea Jubileului de Platină nu mai îl are alături pe cel care ”a fost, pur şi simplu, forţa mea şi a rămas în toţi aceşti ani iar eu şi familia, şi atât de multe ţări îi suntem îndatoraţi mai mult decât ar pretinde sau vom şti vreodată”, Prințul consort Philip, care a murit anul trecut.

La 96 de ani de viață și 70 de domnie Elisabeta a II- a demonstrează că poate fi în continuare un simbol puternic și o personalitate care depășește toate barielele: ”Mulţumesc tuturor celor implicaţi în reunirea comunităţilor, familiilor, vecinilor şi prietenilor pentru a marca Jubileul meu de Platină, în Marea Britanie şi în întreg Commonwealth-ul. Continui să fiu inspirată de bunăvoința pe care mi-o acordați și sper ca următoarele zile să-mi dea ocazia să reflectez la tot ceea ce s-a realizat în timpul acestor 70 de ani, în timp ce privim către viitor cu încredere și entuziasm”, a spus Majestatea Sa în mesajul aniversar.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

Urșii revin în Breaza și Sinaia!

Se pare că urșii au devenit o ”normalitate” pe străzile din localitățile montane de pe Valea Prahovei. Și în...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH