1 februarie 2023
No menu items!

DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ IMPRESIONANTĂ PE TRASEUL AUTOSTRĂZII PLOIEŞTI-BUZĂU

Cele mai vizualizate articole

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţă că a fost făcută o descoperire arheologică impresionantă pe lotul Ploieşti-Buzău al A7.

Conform CNAIR, pentru proiectul de infrastructură Autostrada A7, Ploieşti-Buzău, investigaţiile arheologice planificate la faza studiului de fezabilitate au fost limitate, deoarece unele suprafeţe din traseu nu erau expropriate şi, din acest motiv, arheologii s-au aflat în imposibilitatea de a avea acces în teren, chiar dacă legislaţia prevede realizarea studiilor geotehnice, arheologice etc. pe întregul traseu al proiectului de infrastructură rutieră (încă din această etapă!).
Chiar şi în această situaţie, pe lotul 1 al proiectului menţionat, pe aproximativ 14 kilometri din cei 21 de kilometri, s-a putut realiza diagnosticul arheologic intruziv la faza studiului de fezabilitate şi au fost identificate patru situri arheologice. Ulterior, prin finalizarea diagnosticului arheologic intruziv, în faza de execuţie, au mai fost repertoriate alte patru situri.
Cercetarea arheologică preventivă a unuia dintre siturile identificate a livrat o descoperire de excepţie, respectiv un mormânt princiar – al unui războinic – datat, pe baza inventarului, în epoca migraţiilor.
Mormântul surprinde prin inventarul variat şi bogat, de la arme minuţios realizate şi decorate până la piese de podoabă din aur atât pentru defunct, cât şi pentru calul cu care acesta a fost înmormântat.
Cercetarea arheologică este realizată de specialişti din cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti care s-au străduit, în condiţii extrem de dificile din punctul de vedere al stării vremii, să preleveze toate informaţiile pe care le livrează acest tip de descoperire.
Inventarul funerar, precum şi osemintele au fost colectate cu o deosebită atenţie şi, în acest moment, se află la laboratorul institutului pentru a fi curăţate, conservate în condiţii proprii şi restaurate, urmând a fi expuse publicului în viitorul apropiat.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

HIDRO PRAHOVA oprește apa în municipiul Câmpina pentru remedierea unei defecțiuni accidentale

Societatea HIDRO PRAHOVA SA anunță oprirea distribuției apei potabile în municipiul Câmpina, în data de 2 februarie 2023, între...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH