4 decembrie 2023
No menu items!

PREDOIU: LUPTA ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE ESTE UNA DINTRE PRIORITĂŢILE POLITICII DE SIGURANŢĂ A ROMÂNIEI

Cele mai vizualizate articole

Lupta împotriva traficului de persoane reprezintă una dintre priorităţile politicii de siguranţă a României, spune ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Europene Împotriva Traficului de Persoane.
„Traficul de persoane este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului şi continuă să afecteze milioane de persoane din întreaga lume. (…) Lupta împotriva traficului de persoane reprezintă una dintre priorităţile politicii de siguranţă a României, iar Ministerul Afacerilor Interne este implicat atât în eforturile de prevenire, cât şi de combatere, cu rezultate notabile: peste 125 de acţiuni  operative organizate în acest an, aproape 700 de percheziţii, peste 640 de persoane cercetate pentru infracţiuni asociate traficului de persoane, 25 de grupuri infracţionale destructurate”, spune Predoiu.
Pe palierul de prevenire, au fost implementate 19 campanii naţionale şi locale şi 86 de proiecte educaţionale de prevenire a traficului de persoane. Au fost desfăşurate aproximativ 2.000 de activităţi de prevenire cu 135.000 de beneficiari.
Potrivit ministrului, România se numără printre principalii furnizori de informaţii operative, cazuri de succes şi model de expertiză pe linia combaterii traficului de persoane, la nivel european. Echipele comune de anchetă cu partenerii externi sunt un factor important în eforturile internaţionale de destructurare a grupurilor infracţionale implicate în traficul de persoane, un exemplu de bune practici fiind colaborarea cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu care România a semnat, în luna mai a acestui an, un Plan Comun de Acţiune.
„Am subliniat la preluarea mandatului de ministru al Afacerilor Interne că printre principalele obiective ale acestui minister extrem de complex vor fi combaterea traficului de persoane şi combaterea traficului de droguri. Am cerut structurilor MAI o abordare profesionistă, integrată, valorificând experienţa cazurilor rezolvate, dar şi pe cea a agenţiilor de aplicare a legii din alte ţări. Trebuie să ne adaptăm metodele şi modul de acţiune ţinând cont de faptul că traficanţii sunt oportunişti, lipsiţi de scrupule care ştiu să profite de expansiunea tehnologiei şi noile mijloace de comunicare pentru a atrage persoanele vulnerabile. O componentă importantă a acestor demersuri este reprezentată de creşterea nivelului de informare privind riscurile şi implicaţiile asociate traficului de minori având în vedere că aceştia pot fi uşor induşi în eroare cu ajutorul noilor tehnologii, aplicaţii şi reţele de socializare. Copiii sunt categoria cea mai lipsită de apărare în faţa cruzimii traficanţilor aşa că ne revine nouă obligaţia de a face tot ce este posibil pentru ca cei mici să nu devină victime”, a arătat ministrul de Interne.
Având în vedere că în această perioadă se lucrează la elaborarea Strategiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane pentru următorii ani, el a solicitat membrilor grupurilor de lucru maximă implicare pentru găsirea celor mai bune soluţii, inclusiv prin valorificarea lecţiilor învăţate din aplicarea Strategiei anterioare, considerată un îndrumar în coordonarea eforturilor de combatere a traficului de persoane de către expertul independent care a evaluat-o.
„În paralel cu dezvoltarea capacităţii de investigare a infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori pentru a obţine condamnarea în instanţă a traficanţilor, este nevoie de un efort comun şi susţinut pentru consolidarea şi diversificarea demersurilor de prevenire a traficului de persoane, precum şi pentru asigurarea sprijinului de specialitate şi protecţie a victimelor traficului de persoane, inclusiv asistenţă medicală şi consiliere psihologică, cu rol esenţial în procesul de recuperare şi reintegrare socială. Ne revine responsabilitatea de a dezvolta şi implementa programe eficiente de prevenire, informare şi educare pentru a contracara atragerea şi recrutarea victimelor, precum şi pentru a sensibiliza populaţia cu privire la consecinţele abuzurilor (fizice, psihice) şi exploatării asupra victimelor, mai ales asupra dezvoltării normale a copiilor şi tinerilor”, a mai transmis Cătălin Predoiu.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

NOI MODIFICĂRI AL TRASEELOR TCE PLOIEŞTI ÎN CONTEXTUL LUCRĂRILOR DE PE BULEVARDUL CASTANILOR

Având în vedere lucrările de refacere a carosabilului care se derulează pe Bulevardul Independenței (Castanilor), între Gara de Sud...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH