După ce în mandatul Volosevici Ploieștiul a pierdut fonduri europene, doar în 2023 77 milioane de euro, pentru 21 de proiecte pe care fostul primar le-a anulat, acum am mai rămas datori și la ADR Sud – Muntenia cu 4,3 milioane de lei, pentru documentațiile la proiectele ratate.
Vă mai amintiți cum tot Volosevici spunea că…. nu, nu s-au pierdut banii, ci toate aceste proiecte vor fi fazate pentru bugetul viitor. Ei bine, nu-i așa. Lărgirea infrastructurii de la Podul Înalt, depourile TCE și terminalul modal din zona de Nord a Ploieștiului, regenerarea cartierului Râfov, acestea nu mai pot fi realizate cu fonduri europene, neexistând axe pentru aceste tip de proiect.
Primarul Mihai Polițeanu a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că actuala conducere a primăriei are în vedere 18 proiecte, aflate în curs de implementare, cu o valoare totală de 150 de milioane de euro, din care contribuția proprie, aproximativ 20 de milioane de euro. Aceste proiecte sunt în diverse stadii de implementare, o parte dintre aceste cu finalizare anul acesta. În schimb, dacă pentru 2025 primăria nu are pre mulți bani de dat- contribuția proprie la proiecte-, anul viitor, trebuie ”găsiți”/ împrumutați, aproape 20 de milioane de euro.
Aici iar sunt probleme, deoarece fosta administrație a tergiversat cu plățile la ratele bancare- în fine la orice plăți: furnizori de servicii, utilități, subvenții-, și astfel primăria Ploiești nu e văzută cu ochi buni de mediul bancar, deși gradul de îndatorare este unul mic, de 7%!
La acest moment, municipalitatea a reușit să scape de arierate, să ajungă cât de cât la zi cu toate plățile, dar toate acestea venind și cu un sacrificiu privind investițiile din fonduri proprii și solicitarea de reducere cu 20% a tuturor cheltuielilor din bugetele TCE, RASP, Termo Ploiești, teatru, filarmonică, parc Bucov, CSM.
Polițeanu este optimist în privința obținerii de noi împrumuturi bancare și speră ca, pe lângă aceste 18 proiecte,deja aflate în implementare, până în 2029 să mai fie implementate alte 19 proiecte, cu o valoare totală de 174 milioane de euro, din care aproximativ 20 de milioane de euro, contribuție proprie.