Campania electorală pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat astăzi, la ora 7:00. Cei doi candidați rămași în cursă trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să nu continue propaganda electorală.
Din 1992 și până acum, în cele 7 alegeri prezidențiale care au avut ambele tururi, o singură dată prezența a sărit cu 10% în al doilea tur. S-a întâmplat în 2014, când Klaus Iohannis a reușit să recupereze o diferență mare de voturi între tururi în fața lui Victor Ponta care câștigase primul tur cu aproape 41%. Turul II 2014 a însemnat o prezență mai mare cu aproape 11 puncte procentuale, 53% la 64%, adică de la 9,7 milioane de voturi la 11,7 milioane voturi. Klaus Iohannis a câștigat atunci în fața lui Victor Ponta.
La turul al doilea al acestor alegeri sunt așteptați la vot 17.988.218 de români, cu 187 mai mulți decât la primul tur.
Duminică, 18 mai, când are loc turul 2 alegerilor prezidențiale 2025, secțiile de votare se vor deschide în țară la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Programul este același ca în primul tur, din 4 mai. La alegerile prezidențiale 2025, alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59, conform AEP. Alegătorii din diaspora votează pe parcursul a trei zile: vineri, 16 mai, și sâmbătă, 17 mai – secțiile de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale 2025 se deschid la ora locală 7.00 și se închid la ora locală 21.00; duminică, 18 mai – votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală a României 21.00.
Cetățenii care în ziua votului nu se află în localitatea de domiciliu pot vota la orice secție de votare, în schimb cei care se află în localitatea de domiciliu nu pot vota decât la secția de care aparțin.
Este pentru prima dată când cetățenii români pot vota cu Cartea de Identitate Electronică. Pe acest nou document nu se mai află înscrisă adresa de domiciliu a posesorului. Dacă pentru cei care votează la secția de votare de care aparțin nu vor fi probleme, pentru cei care votează în afara localității, procedura va fi una mai dificilă:deoarece membrii biroului electoral al secției de votare se află în imposibilitatea de a completa cu informații probate de un înscris oficial rubrica destinată domiciliului alegătorului din respectiva listă electorală. În aceste situații, în vederea identificării corecte a adresei de domiciliu a alegătorului, președintele biroului electoral al secției de votare trebuie să apeleze Centrul de suport tehnic asigurat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, de unde va fi redirecționat către Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, care îi va comunica informațiile privind domiciliul alegătorului necesare corectei completări a listei electorale suplimentare. Un alt lucru important de știut este că pe cărțile de identitate electronice nu se aplică timbru autocolant cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului.
Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieşirea de la urne, la nivel naţional, la turul doi al alegerilor prezidenţiale de duminică. Potrivit Biroului Electoral Central, vor efectua exit-poll-uri, la nivel naţional: Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS și ARA Public Opinion.