În urmă cu 29 de ani, pe 20 mai 1990, aveau loc primele alegeri libere după 1989. De atunci românii au mai participat la alte 16 scrutinuri: alegeri locale, parlamentare, europarlamentare, prezidențiale și referendumuri. La aceste se mai adaugă alte trei scrutinuri parțiale.
Astăzi, 26 mai, au loc alegeri pentru reprezentanții României în Parlamentul European, dar și Referendumul pe tema justiției. Alegătorii sunt așteptați să-și exercite votul în intervalul orar 07:00- 21:00. După ora 21, doar cei care se mai află în secția de votare mai pot participa la vot. Pentru a putea vota trebuie să vă prezentați cu actul original de identitate, care să fie valabil. Romanii care voteaza pe teritoriul tarii au nevoie de buletin sau carte de identitate valabile in ziua votului. Ca alternativa, acestia mai pot vota DOAR cu pasaport diplomatic, pasaport diplomatic electronic, pasaport de serviciu, pasaport de serviciu electronic, carte de identitate provizorie sau carnet de serviciu militar in cazul elevilor din scolile militare.
Alegatorii care nu se pot deplasa la sectia de votare din cauza de boala sau invaliditate pot solicita urna speciala (mobila) de la sectia de votare cea mai apropiata de locul in care se afla in ziua alegerilor printr-o cerere scrisa insotita de documente justificative. Cererea se face cel tarziu in preziua alegerilor. In ziua alegerilor, o echipa formata din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se afla alegatorul, cu urna speciala si materialele necesare votarii. Fiecare sectie de votare are o singura urna speciala, care trebuie sa fie la ora 21:00 inapoi la sectia de votare.
Fiecare alegator care voteaza si la europarlamentare, si la referendum, va primi 3 buletine de vot. In sectie va trebui sa semnati in trei coloane borderoul de prezenta. In fiecare sectie vor fi si 3 urne, iar fiecare buletin este numerotat cu numarul urnei in care trebuie sa-l introduceti.
Nu e nicio problema daca introduceti buletinele in urna gresita, votul nu se anuleaza. Un buletin veti primi pentru alegerile europarlamentarea. Ordinea partidelor si candidatilor independenti pe buletinul de vot a fost stabilita de Biroul Electoral Central prin tragere la sorti. In cazul referendumului veti primi doua buletine de vot, cate unul pentru fiecare intrebare. Puteti alege sa votati doar la unul dintre scrutine, nu se va contoriza prezenta si in cazul celuilalt.Inainte de a intra in cabina de vot, asigurati-va ca pe spatele buletinului de vot este aplicata stampila de control a sectiei de votare.
Daca aceasta lipseste, votul va fi declarat nul. Daca este aglomeratie si credeti ca secretul votului dumneavoastra poate fi incalcat, mai bine mai asteptati sau instiintati presedintele sectiei de votare.
Accesul alegatorilor in sala de votare trebuie sa aiba loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Aplicati stampila cu mentiunea „VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. Indoiti buletinul, astfel incat pagina goala care poarta stampila de control a sectiei de votare sa ramana in afara, si introduceti-l apoi in urna corespunzatoare (vor fi folosite urne diferite pentru alegeri si referendum) astfel incat sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.
Daca gresiti aplicarea stampilei, puteti cere un nou buletin de vot, daca nu a fost introdus in urna. Primul va fi anulat. Restituiti stampila si primiti inapoi actul de identitate, pe care trebuie sa fie aplicata stampila cu mentiunea „VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cartile de identitate) .
Se va aplica un singur autocolant, indiferent daca votati doar la referendum sau la europarlamentare, verificarea urmand sa fie facuta in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.