9 august 2022
No menu items!

ROMANII DIN DIASPORA VOR PUTEA VOTA TIMP DE 3 ZILE LA ALEGERILE PARLAMENTARE

Cele mai vizualizate articole

In ședința maraton a Guvernului, care a durat peste 8 ore și in care a au fost votate 25 de ordonate de urgentă, s- a decis ca romanii din diaspora se poată vota timp de 3 zile pentru alegerile parlamentare din acest an, iar numărul parlamentarilor aleși de românii din străinătate va fi dublat.
Ordonanta prevede cresterea numarului de parlamentari de Diaspora de la 2 la 4 senatori si de la 4 la 8 deputati.

Ordonanța vizează și reglementări în caz de alegeri anticipate. Una dintre ele prevede reducerea la jumătate termenului de aducere la cunoștință a datei alegerilor, de la 90 de la zile la doar 50 de zile .
In acest context premierul Ludovic Orban a declarat ca “ A rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la anticipate. În legislația actuală nu sunt prevederi concrete referitoare la anticipate. E necesară o updatare datorită termenului de 90 de zile care e prevăzut expres în Constituție. Paza bună trece primejdia rea. “
Totodata ordonanța a introdus si dreptul de a vota pentru alegerile parlamentare pe liste suplimentare . Fiecare cetățean cu drept de vot va putea sa voteze oriunde se afla , in țara, pe liste suplimentare .
Votul la parlamentare pe liste suplimentare nu va încuraja turismul electoral datorită sistemului electronic de înregistrare a celor care se prezintă la urne.
În ceea ce privește faptul că parlamentarii sunt aleși în circumscripții județene, sursele citate arată că votul pentru Senat și Camera Deputaților este unul proporțional, iar a doua etapă de distribuire a mandatelor este, oricum, la nivel național.
Prin introducerea votului pe liste suplimentare , PNL spera sa crească partipcare la vot cu peste 1,5 milioane de alegători.
Pana acum , la alegerile parlamentare românii puteau vota doar la secția de care aparțin sau în județul în care își au domiciliul, iar dacă sunt în alt județ în ziua scrutinului nu își puteau exprima opțiunile electorale.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

UN SALVAMAR A MURIT, ASTĂZI, PE LITORALUL ROMÂNESC ÎNCERCÃND SA SALVEZE UN TURIST

Astăzi, a fost arborat steagul roșu pe toate plajele din sudul litoralului românesc. Turiștii nu au ținut, însă, cont...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH