20 mai 2024
No menu items!

RAED ARAFAT A  LAUDAT  CONTRACTUL SCANDALOS PENTRU ACHIZIȚIA DE MĂȘTI DE LA O FIRMA DE TUTUN SI ALCOOL

Cele mai vizualizate articole

Secretarul de stat, Raed Arafat, a laudat și și – a asumat implicit, controversatele achiziții de măști medicale realizate cu firma „Romwine & coffee”  SRL  care a obținut doua contracte fără licitație in valoare de 12,6 milioane de dolari pentru măști de protectie la un preț mult peste prețul pieții la acel moment .

Povestea  scandaloasei achiziții a fost prezentată și de publicația americană Washington Post care a scris despre ” pandemia de corupție ” generată de coronavirus și a plasat România in rândul țărilor celor mai corupte in domeniul achizițiilor  Columbia, Argentina și Bangladesh.

Washington Post a apreciat  ca ” in România , unde procedurile normale de licitații au fost suspendate pentru a accelera achizițiile , criticii ridica stegulețe roșii  despre afacerile din spatele ușilor închise . Romwine and Coffee SRL, o companie mică cu sediul la 32 de km de București, vinde țigări și lichior, dar a câștigat două contracte în valoare de 12, 6 milioane de dolari pentru a furniza măști medicale la preț mai mult decât dublu față de prețul pieței.”

Conform experților in achiziții publice , consultați de Redactia Necenzurat PH , achizițiile din timpul pandemiei , realizate de ONAC ( Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate ) au fost decise de secretarul de stat Raed Arafat și nu de actualul președinte al institutiei, Cornelia Nagy.

In aceasta seara , intrebat punctual de jurnalistul DIGI 24 despre acest contract și prețul la care s- a facut achiziția , Raed Arafat a apreciat acest contract,  lăudând chiar faptul ca livrarea s- a făcut in timp util și a precizat ca ” nu trebuie acuzați că au luat echipament la suprapreț deoarece era o situație urgentă, iar procurorii să intervină doar acolo unde s-au săvârșit acte de corupție” .

Reamintim ca Statul român ( prin ONAC ) şi Romwine&Cofee au încheiat un contract pentru livrarea unui număr de 1.750.000 de masti la preţul de 26 de lei, respectiv 38 de lei pe bucată, în condiţiile în care UNIFARM sau spitalele au cumpărat acelaşi tip de măşti la preţuri mult mai mici.

Premierul Ludovic Orban a anunţat în 27 martie că a cerut ministrului Finanţelor să dispună o anchetă a Corpului de Control cu privire la contractul în valoare de 56 de milioane de lei (12 milioane de dolari ) pentru achiziţionarea de măşti de protecţie.

”Dacă contractul nu a fost derulat în condiţii legale, va fi reziliat, iar persoanele care au fost implicate în semnarea acelui contract fără respectarea condiţiilor legale, vor răspunde pentru această decizie”, a precizat premierul.

 

Procurorul militar Bogdan Pîrlog de la Parchetul Militar Bucureşti s-a autosesizat în 27 martie în cazul achiziţiei de măşti medicale de la firma Romwine&Coffee, din Giurgiu, specializată în distribuţia băuturilor alcoolice, si  a declinat dosarul la DNA.

In ordonanţa de declinare transmisă DNA, se precizeaza că firma SC Romwine&Cofee SRL, înfiinţată în urmă cu un an, are ca obiect principal de activitate „comerţ cu produse alimentare, băuturi şi produse din tutun, efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe” şi că există indicii că ”funcţionari publici au îndeplinit un act în mod defectuos” utilizând o societate comercială fără activitate reală, pentru ridicarea artificială a preţului de achiziţie pentru măşti de protecţie, şi prin aceasta cauzând o pagubă bugetului de stat de peste 1.000.000 de euro, a relatat, la acel moment, G4Media .

5/5 - (2 votes)

Evaluează articolul

5/5 - (2 votes)

Cele mai noi știri

MOTOCICLIST GRAV RĂNIT LA POIENARII BURCHII. VINE ELICOPTERUL SMURD

Un grav accident rutier a avut loc, in această seară, în comuna Poienarii Burchii. Din primele date, o motocicletă a...
spot_img

Next AG Holding SRL angajeaza Inginer proiectare si executie Instalatii distributie si transport gaze naturale pentru coordonarea proiectelor si lucrarilor societatii

    Cerinte:
  • Studii superioare de specialitate - Facultataea de Instalatii, Facultate inginerie;
  • Experienta minim 2 ani in proiectare si executie in constructii civile si industriale;
  • Experienta minima: 2 ani cu oamenii.

Autorizatii necesare: EGD, PGD, EGT, PGT
Pentru transmiterea CV-urilor va rugam sa utilizati adresa noastra de e-mail: office@nextedholding.com

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH Modifica preferintele pentru cookies