10 august 2022
No menu items!

”CCR nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare”- a declarat prim ministrul Ludovic Orban

Cele mai vizualizate articole

CCR a admis miercuri sesizările Înaltei Curți de Casație și Jutiție și a Avocatului Poporului împotriva legii prin care au fost abrogate toate pensiile speciale cu exceția celor din Armată și Ministerul de Interne.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 28 ianuarie proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților. 9.463 de români primeau pensie specială la finele lunii martie 2020, cu 175 mai mulți decât în perioada similară din 2019, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), scrie Agerpres. Ei primesc aproape 114 milioane de de lei, cea mai mare parte de la bugetul de stat, deoarece contribuția lor acoperă doar o mică parte din pensia primită.

Premierul Ludovic Orban a comentat decizia CCR cu privire la pensiile speciale, menționând că CCR se află într-un conflict de interese, o parte dintre membrii Curții- inclusiv Valer Dorneanu, președintele CCR- beneficiază de pensii speciale:

În ceea ce privește legea legată de neconstituționalitatea legii inițiate de PNL, care a reglementat desființarea pensiilor speciale, prin această decizie CCR a arătat că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare. CCR urmărește să mențină un sistem privilegiat de calcul al pensiilor pentru categorii care de-a lungul timpului au beneficiat de diferite legi speciale care au permis un calcul al pensiei diferit de calculul pensiei pe baza principiului contributivității.

Ca partid național-liberal am susținut constant necesitatea ca principiul fundamental care stă la baza calculului pensiei, să fie principiul contributivității, care este singurul principiu just, singurul principiu legitim. Singura excepție pe care noi o susținem este privitoare la pensiile de serviciu ale cadrelor militare care sunt toată viața în slujba țării. Din păcate, acest nou demers de a încerca să punem ordine în sistemul de pensii a fost zădărnicit de o Curte Constituțională care conține oameni care nici măcar nu ar trebui și nu ar avea dreptul să judece astfel de sesizări. Pentru că ei înșiși sunt beneficiari de pensii speciale și se află într-un vădit conflict de interese”.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

Locomotivă în flăcări la Gara de Sud

O locomotivă a luat foc la Gara de Sud Ploiești. Este vorba de o locomotivă a unui tren de...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH