16 aprilie 2024
No menu items!

Cum se poate, sub sloganul ”Political Correctness”, să cenzurezi cel mai celebru film al tuturor timpurilor! Ce spun CTP și Margareta Irina Nistor!

Cele mai vizualizate articole

”Pe aripile vântului”, o capodoperă a industriei cinematografice, cel mai vizionat film al tuturor timpurilor, primul film de lung metraj color, a devenit victima sloganului ”corectitudine politică”( Political Correctness). După situația din SUA, din ultimele zile, decizia HBO Max de a scoate de pe platforma sa acest film, realizat în 1939, este de neînțeles. Reprezentanții platformei au precizat că este vorba de o producție care ”portretizează și sclavia negrilor într-un mod „îndulcit”, lucru care a atras numeroase critici de-a lungul vremii”, iar decizia vine în contextul în care mai multe platforme de streamming au luat hotărârea de a elimina producții (filme și seriale) considerate ca având conținut rasist.

Pe aripile vântului este produsul timpului său și conține prejudecăți rasiale care, din păcate, erau ceva comun în societatea americană. Aceste prejudecăți erau greșite atunci și sunt greșite și astăzi, așa că am decis că este iresponsabil din partea noastră să difuzăm în continuare filmul fără a explica și denunța aceste prejudecăți”, a declarat un purtător de cuvânt al HBO Max pentru CNN.

Totuși aici este vorba de artă, de cultură și de… istorie, așa cum a fost ea. Păi să eliminăm atunci toate filmele de război, să scoatem din biblioteci cărțile cu muschetari, să nu mai vadă copiii desene cu Tom și Jerry și, în niciun caz ”Cei 101 dalmațieni”!

În România ar trebui să nu mai vizionăm seria B.D. sau cea cu haiducii, ca să nu mai vorbim de ”Toate pânzele sus”! Și nici ”Pistruiatul”, că mai tot îl băteau polițiștii pe micul erou principal!

Decizia HBO Max vine și după ce seria de desene animate „The Looney Tunes” a fost relansată de compania Warner Bros., acestea fiind adaptate „sensibilităţilor moderne”. Personajele principale nu vor mai folosi arme de foc. De exemplu, Elmer va folosi o… coasă, în loc de pușcă, pentru a-l fugări pe Bugs Bunny, iar Sam piratul şi-a schimbat pistoalele cu un cârlig.

Toate aceste schimbări de ”politică editorială” au fost contestate de public, dar și de alte rețele de distribuție de film. Astfel, astăzi, TNT România, a difuzat ”Pe aripile vântului”! De altfel postul deținut de Ted Turner și-a început transmisia în 1988 exact cu această celebră ecaranizare a romanului scriitoarei Margaret Mitchell!

Cristian Tudor Popescu a fost la rândul său oripilat de această decizie, deși consideră pelicula ”o mediocritate genială, de acea este iubit de atâtea generații de americani”. Iată ce a declarat acesta referitor la ”suspendarea temporală” a filmului: ”Rasismul prezent în Statele Unite, de secole, a creat prin reacție un curent numit corectitudine politică. Acest curent, care contrazice rasismul, nu înseamnă că este și bun, pentru că a dat naștere la numeroase exagerări, unele dintre ele ridicole, altele grotești. În top 5 astfel de exagerări este această retragere a filmului Pe aripile vântului… Ipoteza asta le-a venit în cap după 81 de ani de la premiera filmului, din 1939? Până acum nu era incorect politic, pentru atâtea generații de americani și de pământeni care au văzut acest film? Trecut în registrul național al Bibliotecii Congresului american între primele 100 de filme din toate timpurile care trebuie prezervate pe veci, intrat în cultura americană și acum ne trezim că e revizionist filmul. Este o confuzie gravă. Arta nu se suprapune, nu trebuie tratată cu considerente politice, sociologice și eliminate în felul acesta filme, cărți. Cum să faci așa ceva?! Asta făceau comuniștii, asta făceau naziștii”.

Și Margareta Irina Nistor a criticat decizia total absurdă de eliminare a filmului:” Este inimaginabil în 2020 că se poate întâmpla așa ceva. Mă întreb dacă mai vine și ziua de mâine după toată povestea asta, pentru că e o chestie istorică. Nu poți să o modifici! Trecutul nu poți să-l modifici, viitorul e puțin probabil că-l putem ghici, iar dacă tocmai interzici așa ceva, duce la un dezastru absolut povestea asta. Cred că dăunează grav sănătății mentale prea multă cenzură. E tot o formă de cenzură, în loc să explici niște lucruri. Să nu uităm că în filmul ăsta sunt mai multe personaje de culoare, la fel cum sunt și persoanje albe, fiecare cu personajul lui, fără să fie împărțite după poza din buletin. Mi se pare de o absurditate totală și aștept cu nerăbdare ca cineva să găsească echilibrul. Una e una, alta e alta. Știu, e un moment foarte inters, așa a fost și cu #MeToo, dar dacă de fiecare dacă am folosi o balanță ceva mai fină cred că nu ar strica. Oamenii sunt oameni, nu se împart nici după buletin, nici după culoare pielii, ci se împart, inclusiv la Oscar după talentul pe care-l au. Trebuie foarte atent analizate lucrurile astea, pentru că altfel o să cădem într-un tip de cenzură pe care noi am mai cunoscut-o până în ’89 și credeți-mă, este extrem de greu de dificil de suportat așa ceva și duce exact ca la un copil pe care-l ți prea strâns, nu-l lași să iasă nicăieri și în momentul în care l-ai scăpat din mână s-a terminat. Asta o să ducă la și mai multe conflicte”.

5/5 - (1 vote)

Evaluează articolul

5/5 - (1 vote)

Cele mai noi știri

ATENŢIE, PĂRINŢI! UN COPIL A DISPĂRUT DINTR-UN PARC DIN PLOIEŞTI! SFATUL POLIŢIŞTILOR

În această după amiază, în jurul orei 18.45, un bărbat a anunţat la 112 faptul că fiul prietenei sale,...
spot_img

Next AG Holding SRL angajeaza Inginer proiectare si executie Instalatii distributie si transport gaze naturale pentru coordonarea proiectelor si lucrarilor societatii

    Cerinte:
  • Studii superioare de specialitate - Facultataea de Instalatii, Facultate inginerie;
  • Experienta minim 2 ani in proiectare si executie in constructii civile si industriale;
  • Experienta minima: 2 ani cu oamenii.

Autorizatii necesare: EGD, PGD, EGT, PGT
Pentru transmiterea CV-urilor va rugam sa utilizati adresa noastra de e-mail: office@nextedholding.com

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH Modifica preferintele pentru cookies