25 iulie 2021
No menu items!

ZIUA UNIVERSALA A IEI ȘI ÎNTÂLNIREA CU IRAIDA FLOREA

Cele mai vizualizate articole

FIUL PRIMARULUI (PSD) DIN CORNU A DAT UN TUN DE PESTE 16 MILIOANE DE EURO IN CÂRDĂȘIE CU PRIMARUL (PSD) GABRIELA FIREA

In plină pandemie, când toată atenția publicului și a presei este concentrata pe cazurile de infectare cu noul coronavirus,...

ALEXANDRU RAFILA : CABINETELE STOMATOLOGICE, FRIZERIILE ȘI COSMETICA TREBUIE REDESCHISE

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că acum este prea devreme pentru relaxarea restricțiilor anti-COVID19, însă anumite...

JAF DIN BANII PUBLICI LA SPITALUL JUDEȚEAN PLOIESTI – MAȘTILE DE PROTECTIE FFP2 AU FOST CUMPARATE CU CEL MAI MARE PREȚ DIN ȚARA

De la începutul lunii martie, pana pe 25 aprilie, spitalele și alte instituții publice din România au cumpărat echipamente...

Centrul Județean de Cultură Prahova a vernisat , astăzi , in Sala Coloanelor a Palatului Culturii din Ploiesti expoziția dedicata Zilei Universale a Iei – Proiectul ,,Valori de patrimoniu” din cadrul programului ,,Un patrimoniu pentru viitor”.

Ziua Universală a Iei, sărbătorită începând cu anul 2013, celebrează piesa principală a costumului popular românesc, în reprezentarea sa feminină, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.

 În cadrul acestui eveniment, a fost prezentat un concept expozițional inedit realizat împreună cu Iraida Florea, artist prahovean care se bucură de apreciere artistică internațională. Aceasta a obținut, în 2015, Premiul pentru cel mai bun Spectacol Teatral de Modă la SFW – Săptămâna Modei Shanghai 2015, nominalizare repetată la Săptămâna Modei Couture Shanghai 2015. Expoziția urmărește valorificarea și promovarea portului popular românesc autentic, punând totodată în scenă și o conceptualizare personalizată a costumului tradițional, printr-un proces creativ complex în cadrul căruia sunt „dăltuite” ținute vestimentare unice, în stilul specific HYPERBOREAN FOLKLORE.

Am stat de vorba cu Iraida . Te cucereste cu entuziasmul , pasiunea și dragostea ei pentru ie . Ar vorbi ore și ore despre iubirea ei pentru costumul popular. Mi- a mărturisit ca ia și costumul popular autentic i- au schimbat viața, au readus- o acasă după pelerinajul prin lume . O ie veche de peste 80 de ani i- a schimbat cursul vieții in 2016. O purta și când ne- am întâlnit și , din când in când, in timp ce vorbea , ii mângâia cusătura veche făcută cu ac persan pe pânza țărănească : ” Ia pe care o e port astăzi este într-o oarecare măsura ia mea de suflet, ia cu care am început proiectul Hyperborean Folklore în 2016. Este prima ie autentică pe care mi-am achiziţionat-o dintr-o consignaţie de pe Lipscani, din Bucureşti. (…). Este o ie de Muscel şi bănuiesc că are o vârstă de aproximativ 80 de ani. Este cusută cu ac persan pe pânză de casă, dar foarte mult reconstituită din cauza deteriorării sale, lucru care mă face să cred că vârsta ei s-ar putea să fie mai înaintată”

Iraida este convinsă că ia nu este un simplu obiect de vestimentaţie, ci o adevărată operă de artă care, în vremuri străvechi, servea drept scut pentru sufletul omului.

” Ia românească cred că simbolizează femininul, frumosul, esteticul, lucrul profund şi, mai presus de toate, legătura noastră cu divinul, oricare am crede noi că este acesta – Natura Mamă, Dumnezeu, Universul întreg. (…) Ne îndrăgostim de ie pentru că este o operă de artă, nu este doar un produs vestimentar. Ia, aşa cum a fost creată de civilizaţiile strămoşeşti de pe aceste meleaguri, era creată sub formă de scut protector al trupului omenesc care, la un moment dat, trece în nefiinţă, dar este purtătorul acelui suflet divin, iar acest veşmânt era creat în simbioză cu natura în care individul sau individa se desfăşura – fie la munte, fie la şes, în colină. Ia repurta în ţesătura ei simboluri ale naturii înconjurătoare, simboluri celeste în care predecesorii noştri credeau”.

Denumirea proiectului prezentat , astăzi, in expoziția de la Palatul Culturii, face trimitere la o civilizaţie antică sau mitologică de pe teritoriul vechii Dacii ( cum susțin unii dintre cercetători ) numită Hyperboreea.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

Băieții de la înot se pregătesc să ne aducă bucurie! Popovici și Glință calificați în semifinale

Printre atâtea eliminări, iată că avem și vești bune. Cel mai tânăr component al României la JO de la...

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -
NecenzuratPH