12 august 2022
No menu items!

PRAHOVA: COD PORTOCALIU DE FURTUNĂ LA MUNTE

Cele mai vizualizate articole

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de furtună pentru zona montană a Prahovei valabil până la ora 23.00. În acest interval, sunt prognozate averse ce vor avea şi caracter torenţial descărcări electrice, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăşi 3040 l/mp şi, pe arii restrânse, 5070 l/mp.
În situaţia manifestării vântului puternic şi căderilor de grindină, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova recomandă populaţiei să se adăpostească în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.
În cazul în care furtuna este iminentă: întrerupeţi orice activităţi în aer liber; intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism; închideţi ferestrele şi uşile; evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate; deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
În timpul unei furtuni: dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi; reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică; nu vă întindeţi pe pământ; evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.; dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi; dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale; dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.
De asemenea, se recomandă cetăţenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcţie aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale, iar pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcţie sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt. Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanţă sigură faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

Protecția Consumatorului a oprit temporar trei operatori economici de pe Valea Prahovei!

Comandamentul Munte 2022, al ANPC, a desfășurat acțiuni de control în perioada 04-07.07.2022, în care au fost verificați 22...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH