12 mai 2021
No menu items!

SITUATIE FĂRĂ PRECEDENT IN PRAHOVA: SISTEMUL MEDICAL STĂ SA BUBUIE, MEDICII AMENINȚĂ CU PROTESTE, PACIENȚII DORM PE SCAUNE… DECIDENȚII DAU VINA UNII PE ALȚII ȘI NIMENI NU-ȘI ASUMĂ RĂSPUNDEREA

Cele mai vizualizate articole

FIUL PRIMARULUI (PSD) DIN CORNU A DAT UN TUN DE PESTE 16 MILIOANE DE EURO IN CÂRDĂȘIE CU PRIMARUL (PSD) GABRIELA FIREA

In plină pandemie, când toată atenția publicului și a presei este concentrata pe cazurile de infectare cu noul coronavirus,...

ALEXANDRU RAFILA : CABINETELE STOMATOLOGICE, FRIZERIILE ȘI COSMETICA TREBUIE REDESCHISE

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că acum este prea devreme pentru relaxarea restricțiilor anti-COVID19, însă anumite...

JAF DIN BANII PUBLICI LA SPITALUL JUDEȚEAN PLOIESTI – MAȘTILE DE PROTECTIE FFP2 AU FOST CUMPARATE CU CEL MAI MARE PREȚ DIN ȚARA

De la începutul lunii martie, pana pe 25 aprilie, spitalele și alte instituții publice din România au cumpărat echipamente...

In plină criza COVID, sistemul medical din județul Prahova își arată adevărata față. Este un gigant pe picioare de lut. Cele mai multe focare au fost in spitale din lipsa unui management eficient. Medicii sunt insuficienți, epuizați și nu mai fac fata gărzilor. Spitalul Municipal Câmpina funcționează fără garda ziua, iar la Spitalul Județean cozile de la UPU sunt imense și in sectia ambulatoriu, care are doar 17 paturi şi care serveşte drept izolator, sunt internați chiar și cate 60 de pacienți, care dorm pe saunele și canapelele de pe holuri.
In acest context, decidenții, cei care ar trebui sa găsească soluții, „arunca pisica peste gard” și se acuza unii pe alții, niciunul neasumându-și vina pentru blocajul la care s-a ajuns. Și pentru ca suntem in plină campanie electorală, acuzele au, firește, și nuanțe politice, uitând cu toții ca reprezintă aceeași familie politica: președintele Consiliului Județean Bogdan Toader este lider PSD, directoarea DSP Prahova, Ioana Loghin, (pentru a doua oară teleportata de la Bucuresti in aceasta funcție) a fost director in cadrul Ministerului Sănătății in mandatul ministrei PSD -Sorina Pintea (prima care i-a găsit „un loc călduț” la Prahova ), directorul Spitalului Județean, Marius Niculescu, a fost susținut pentru aceasta funcție de către binomul PSD-ALDE.
Pana mai ieri, se lăudau reciproc și se aplaudau festiv.
Astăzi, însă, acuzele au zburat ca o minge de ping-pong, de la unul la altul, cu toții refuzând sa-și asume vreo vina.
Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a acuzat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) de „incompetenţă” în gestionarea situaţiei de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, în condiţiile în care medicii de aici au semnalat public problemele legate de supraaglomerare, de insuficienţa personalului, dar şi de lipsă a dotărilor, care au devenit insuficiente în contextul pandemiei.
Toader a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută la SJU, că spitalul nu funcţionează la parametri pentru că DSP, care ar trebui să coordoneze situaţia, nu găseşte soluţii pentru degrevarea activităţii de la UPU, medicii de aici fiind supraaglomeraţi.
„Ieri am vorbit cu dna Loghin (n.r.- Ioana Loghin, directorul DSP) care mi-a spus că o să vină să îmi prezinte (…) şi că pacienţii pot fi trimişi acasă. Ce pacient suspect se mai duce acasă la familie să infecteze? (…) Omul vrea să steaVA să aştepte rezultatul. (…) Nu e normal să discut eu. Specialiştii! Avem specialişti, avem doctori, avem oameni care cunosc sistemul în integralitatea lui. Ei trebuie să găsească, împreună cu DSP, care coordonează, soluţiile. DSP, din punctul meu de vedere, a greşit. (…) Avem nevoie de ajutor, să fie detaşaţi medici din alte spitale. Iar ajungem la DSP. (…) Faptul că au fost atât de mulţi manageri a creat o instabilitate la nivelul acestei structuri, iar măsurile luate sunt inexistente. Este incompetenţă nu din partea unui om, din partea instituţiei”, a declarat preşedintele CJ.
La rândul său, managerul SJU, Marius Niculescu, a precizat că, zilnic, la nivelul unităţii este depăşită capacitatea de primire a pacienţilor testaţi pozitiv.
„Se vede din statistică faptul că peste trei sferturi din patologia COVID constatată la nivelul judeţului Prahova a fost luată prin secţiile exterioare ale SJU. În completare (…) au fost stabilite prin ordin de ministru spitale suport, respectiv Spitalul Câmpina şi Spitalul CFR. Au mai fost stabilite încă două spitale, dar care nu au primit condiţiile şi avizele pentru a funcţiona – Băicoi şi Floreşti. În condiţiile astea, capacitatea de primire a pacientului confirmat care necesită internare este depăşită zilnic. De aproape o lună de zile se tot semnalează, se gândesc soluţii, s-au semnat lucrurile astea la Prefectură, la DSP (…). Rezolvarea a fost tot intenţii de a mări capacitatea de primire tot la SJU, ceea ce, dacă nu se găsesc soluţii pentru activităţile care ar putea eventual să fie suspendate, nu are cum să producă efecte. Spaţii noi de construit acum cu aviz sanitar este imposibil de gândit într-o situaţie de criză”, a spus Niculescu.
DSP tace și se acoperă cu hârtii și comunicate de presă, evitând, însă, ăa răspundă la întrebările clare: de ce spitalele anunatate inițial că vor primi pacienți nu fac acest lucru și, mai ales, dacă acestea nu corespund din punctul de vedere al rigorilor impuse de Ministerul Sănătății, de ce au fost desemnate și de ce nu au fost înlocuite cu alte unități sanitare?
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti are, incepând de astăzi, un nou aparat PCR care va fi pus în funcţiune în următoarele zile, capacitatea de testare din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) urmând să fie mărită astfel de cinci ori, a anunţat Niculescu. Potrivit acestuia, noul PCR rapid va fi instalat în acelaşi loc în care funcţionează şi aparatul care lucrează o singură probă pe oră şi va fi deservit de acelaşi personal.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

”Arta conversației” a… plecat puțin!

Cea mai cunoscută romancieră contemporană a plecat dintre noi! Ileana Vulpescu, creatoarea ”Artei conversației” s-a stins din viață! Ileana Vulpescu...

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -
NecenzuratPH