Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat luni seară, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, că presiunea pe sistemul sanitar nu este de neglijat.
„Presiunea pe sistemul sanitar este una extrem de importantă. Nu este neglijabilă, este o presiune care a dus ieri, ca exemplu, la 94 de cereri de transfer de pacienţi către alte unităţi sanitare. Au avut loc mai multe transferuri pe calea aerului din sudul ţării către Mureş, Bihor, Arad, Timişoara, chiar către Botoşani. Asta arată că sistemul începe să aibă un impact serios. Şi de aici, măsurile pe care le luăm devin extrem de importante”, a afirmat şeful DSU.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a subliniat că modul în care va evolua pandemia de COVID-19 în România depinde de fiecare cetăţean în parte.
„Această pandemie nu se tranşează în spitale, se tranşează în pre-spital. (…) Depinde doar de noi dacă vom forţa unităţile de primiri urgenţe, secţiile de terapie intensivă sau boli infecţioase. Haideţi să ne gândim că putem trata în spitale şi pacienţi care nu sunt infectaţi cu COVID. Au şi ei dreptul la viaţă”, a precizat Nelu Tătaru.
Seful DSU Raed Arafat a anuntat ca „toate comitetele judetene si Bucuresti se vor intruni de urgenta pentru a analiza situatia epidemiologica si sa ia masurile emise in contextul unei incidente de 1,5 cazuri la mia de locuitori in ultimele 14 zile.”
Masurile analizate in mod deosebit vor fi purtarea mastii in spatiile inchise dar si deschise, in special in spatiile publice aglomerate, adauga Raed Arafat.
Alte masuri anuntate de seful DSU:
– Carantinarea localitatilor cu 3 la mie in ultimele 14 zile, daca exista focare, daca este raspandire comunitara;
– Se interzic evenimentele precum nunti, botezuri, in zone cu incidenta peste 1,5 cazuri la mia de locuitori;
– Se sisteaza activitatea restaurantelor in interior in zone cu incidenta peste 1,5;
– Se analizeaza suspendarea activitatii pentru o perioada cel putin 30 de zile a agentilor economici care nu respecta regulile;
– Sarbatorile religioase sunt permise doar cu participarea persoanelor care au domiciliul in localitate, fara participarea pelerinilor din alte localitati. Riscul major este pe durata transportului, in autocare, e suficienta o singura persoana infectata pentru a se intoarce toti infectati acasa;