Descinderile în Prahova, la patru cabinete de medicină de familie din Ploiești, Sinaia, Bușteni și Valea Călugărească, precum și la un centru de vaccinare s-au finalizat cu aducerea a 35 de persoane la audieri. Au fost făcute și 17 pecheziții domiciliare în aceste localități. Este vorba de cadre medicale și beneficiari ai unor certificate de vaccinare false. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Poliției Prahova, acuzaţiile din această cauză sunt de dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals informatic şi uz de fals. Ancheta este la început şi nu este exclus ca pe lângă suspecţii cunoscuţi până acum, să fie identificaţi şi alţii.
Polițiștii și procurorii prahoveni au descins, la prima oră, la cabinetele unor medici de familie din Ploiești, dar și în Sinaia, Bușteni și Valea Călugărească. Angajații de aici sunt bănuiți că au eliberat adeverințe de vaccinare, în perioada mai- septembrie 2021, fără ca beneficiarii să fie inoculați. Dozele ar fi fost fost distruse, ca să nu dea de bănuit. Rețeaua era complexă, susțin procurorii – cadrele medicale vizate se ocupau de eliberarea documentelor și de ștergerea urmelor, existau mai mulți intermediari care găseau clienți, iar cei din urmă plăteau până la o mie de lei pentru adeverința de vaccinare. Lista acuzațiilor e lungă.
Un medic de familie din comuna prahoveană Valea Călugărească, implicat în campania de vaccinare anti COVID, este principal suspect în acest dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova și care vizează falsificarea de certificate de vaccinare. Cel puțin 80 de persoane au profitat de ”oferta” medicului din Valea Călugărească de a avea certificat de vaccinat fără măcar să fi trecut pe la cabinetul medical.
Cei mai mulți clienți au fost identificați în zona stațiunilor montane, în Sinaia și Bușteni, dar și în comuna Valea Călugărească și în alte localități sărace din Prahova.