29 iunie 2022
No menu items!

MINISTERUL JUSTIŢIEI A TRIMIS COMISIEI EUROPENE, SPRE CONSULTARE, PROIECTELE LEGILOR JUSTIŢIEI ŞI CODURILOR PENALE

Cele mai vizualizate articole

Ministerul Justiţiei a transmis Comisiei Europene, spre consultare, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, proiectele legilor Justiţiei şi ale Codurilor penale.

”În cadrul cooperării permanente dintre Ministerul Justiţiei şi Comisia Europeană, menţinută atât la nivel de experţi, cât şi prin dialogul constant şi direct dintre ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu reprezentanţii Comisiei Europene, Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei, şi Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie, Ministerul Justiţiei a transmis, astăzi, 18 aprilie 2022, la Bruxelles, proiectele legilor Justiţiei şi ale Codurilor penale”, a transmis, luni, Ministerul JUstiţiei, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, proiectele legilor Justiţiei au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiţiei în septembrie 2020 şi au parcurs o dezbatere publică de mai multe luni de zile, încheiată în primăvara anului 2021.

”Promovate iniţial de Ministerul Justiţiei spre avizarea CSM în 2021, aprobarea de către Guvern şi, ulterior, adoptarea de către Parlament, procesul a rămas nefinalizat la mijlocul anului 2021”, a mai transmis ministerul.

Instituţia precizează că a reluat procesul de promovare în decembrie 2021, integrând unele propuneri şi soluţii primite în dezbaterea publică care a avut loc pe parcursul anului 2021 şi finalizând proiectele, inclusiv versiunile în limba engleză, la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2022, ţinând cont şi de recentele decizii ale CJUE.

”Proiectele au făcut obiectul discuţiilor dintre delegaţia Comisiei Europene privind evaluarea PNRR, precum şi delegaţia Comisiei Europene din cadrul mecanismului „Rule of Law”, pe de o parte, şi delegaţia Ministerului Justiţiei, condusă de ministrul Justiţiei, în două sesiuni de lucru care au avut loc la începutul lunii aprilie. În ceea ce priveşte procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, acesta s-a încheiat în cursul anului 2021, fără ca proiectele să mai fie promovate în Guvern şi, ulterior, în Parlament. La fel ca în cazul legilor Justiţiei, în anul 2022, Ministerul Justiţiei a reluat şi finalizat procedurile necesare pentru promovarea proiectelor”, a mai transmis instituţia.

Ministerul Justiţiei apreciază că definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiţiei, precum şi a proiectelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală ”reprezintă un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare şi, în acelaşi timp, un obiectiv al MCV pe Justiţie, prevăzut şi în cadrul PNRR”.

”Termenul asumat de România în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru intrarea în vigoare a modificărilor la legile Justiţiei este 30 iunie 2023, iar în cazul Codurilor penale, 31 decembrie 2022”, a mai transmis ministerul.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

COD GALBEN DE CANICULĂ ÎN PRAHOVA. DOZATOARE CU APĂ- ÎN MAI MULTE ZONE ALE PLOIEŞTIULUI

Prahova se află sub avertizare Cod galben de caniculă. În acest context, Primăria Ploieşti anunţă că se vor lua o...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH