1 februarie 2023
No menu items!

PREMIERA LA CÂMPINA : CONSULTARE PUBLICA INIȚIATA DE UN INVESTITOR

Cele mai vizualizate articole

Un simbol al petrolului prahovean, Rafinăria ”Steaua Română își deschide porțile în acest final de săptămână. Este pentru prima dată, în istoria de 127 de ani, când publicul larg va putea vizita, în zilele de 14 și 15 mai, toată rafinăria.

Ultimul vagon încărcat cu țiței a intrat pe poarta rafinăriei la sfârșitul anului 2008, iar în 2013 societatea a intrat în insolvență, iar ulterior activele au fost scoase la vânzare. În februarie 2021, Societatea „Steaua Română” a intrat în faliment, la aproape 8 ani de la deschiderea procedurii insolvenței

Grupul ”Rafinăria la prezent” a luat naștere în urmă cu un an, când mai mulți câmpineni implicați civic s-au organizat pentru a lansa o petiție în care cereau inventarierea de urgență și păstrarea patrimoniului istoric industrial al fostei Rafinării „Steaua Română”. De altfel acesta este și organizatorul acțiunii de vizitare a rafinăriei.

După ce în noiembrie 2021, TDR Energy București, care deținea rafinăria din 2020, a vândut către Societatea ”Soceram terenurile”, construcțiile și alte active care au aparținut Rafinăriei „Steaua Română” Câmpina, iată că acum există posibilitatea ca acest loc să nu mai rămână o sursă de poluare și de clădiri care stau să se prăbușească și de instalații ruginite.

Proiectul ”Rafinăria deschisă” nu oferă doar  posibilitatea locuitorilor de a vedea cum arăta o rafinărie ci mai ales sa desfășoare o actiune de consultare publica pentru a afla ce își doresc și cum își imaginează câmpinenii ca trebuie sa fie transformata această suprafață de 13 hectare.

Plecând de la viziunea câmpinenilor, actualii propietari ar dori sa readucă la viața acesta zona a orașului redesenând viitorul. Un viitor verde și curat. Va fi un proces de durată deoarece el implica ecologizarea întregii zone (a solului și subsolului puternic poluat după cei peste 100 de ani de activitate de prelucrare petrolieră) dar și punerea în valoare într-o viziune arhitectonică noua a unor clădiri și instalații care să păstreze memoria acestui obiectiv simbol orașului Câmpina .

Singurul impediment, pentru ca acest proiect verde sa prindă viața pe cele 13 hectare de teren, a apărut in decembrie anul trecut când Ministerul Culturii a demarat brusc procedura de clasare a rafinăriei ca monument istoric. Procedura  are (ca prim termen) 12 luni pentru evaluarea întregii suprafețe și a tuturor obiectivelor.

Pana când domnii de la minister vor decide ce vor sa se întâmple la Câmpina, locuitorii au șansa in acest Weekend sa- și spuna opinia in cadrul evenimentului ” Deschidem rafinăria!”

 

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

HIDRO PRAHOVA oprește apa în municipiul Câmpina pentru remedierea unei defecțiuni accidentale

Societatea HIDRO PRAHOVA SA anunță oprirea distribuției apei potabile în municipiul Câmpina, în data de 2 februarie 2023, între...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH