21 aprilie 2024
No menu items!

PROIECTUL DE LEGE PRIVIND STATUTUL GREFIERILOR- APROBAT DE GUVERN

Cele mai vizualizate articole

Proiectul de lege privind statutul grefierilor şi al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice a fost aprobat, ieri, de Guvern.

Proiectul de lege este aliniat, sub aspectul pensiilor, la legislaţia în vigoare şi proiectul de lege privind pensiile iniţiat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), aprobat de Guvern şi aflat în dezbaterea Parlamentului, informează Ministerul Justiţiei.

Concret, proiectul reglementează, în principal, reorganizarea personalului care funcţionează în cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, propune o nouă clasificare a categoriilor profesionale şi clarifică modului de recrutare şi gestionare a carierei categoriei profesionale a grefierilor, mai indică sursa citată.

Totodată, în urma unor afirmaţii distorsionate apărute în mass-media, MJ doreşte să clarifice următoarele aspecte:

„1.Ministerul Justiţiei nu introduce niciun fel de pensii speciale în proiect, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete a fost acordată prin Legea nr. 567/2004 în perioada de preaderare a României la UE în conformitate cu disp. art. 53 din Constituţie.

2.MMSS a avizat proiectul de Lege fără observaţii cu privire la pensiile de serviciu.

3.Referitor la susţinerile în sensul că, potrivit proiectului de Lege promovat de Ministerul Justiţiei, se creează noi categorii de personal care beneficiază de pensii de serviciu, precizăm că nu este vorba de crearea de noi categorii, ci de reorganizarea etajată a profesiei de grefier şi a celei de expert criminalist, existente deja şi reglementate prin Legea nr.567/2004, după cum urmează:

-funcţiile de grefier documentarist, grefier statistician, grefier arhivar şi grefier registrator se desfiinţează şi se transformă în funcţii de grefier;

-funcţiile de grefier se transformă în funcţii de grefier de şedinţă, respectiv grefier principal, în funcţie de necesităţi;

-grefierii judiciari sunt numiţi din rândul grefierilor de şedinţă, al grefierilor principali şi al grefierilor cu studii superioare, cu condiţia ca aceştia să fi promovat concursul organizat potrivit noii legi;

-specialiştii criminalişti din cadrul parchetelor sunt recrutaţi din rândul tehnicienilor criminalişti din cadrul parchetelor.

4. Având în vedere cele expuse mai sus, se observă faptul că proiectul de act normativ menţionat nu creează categorii noi de pensii de serviciu sau noi beneficiari ai acestui drept.

5. Referitor la afirmaţia că vârsta de pensionare scade pentru grefieri, precizăm că citirea proiectului şi a legii în vigoare ar demonstra că proiectul nu face nicio modificare faţă de vârsta de pensionare din legea în vigoare.

6.Referitor la cuantumul pensiei de serviciu pentru grefieri, preluând soluţiile aprobate deja de Guvern, la propunerea MMSS, proiectul vizează, printre altele, faptul că baza de calcul a pensiilor de serviciu a fost redusă substanţial, de la 80% la 65% din media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare”, potrivit sursei menţionate.

În urma aprobării de către Guvern, proiectul va fi înaintat Parlamentului României pentru dezbatere şi adoptare.

 

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

“Excursia Anului”- 550 de elevi sinăieni vor petrece o zi la București

“Cu bucurie și entuziasm, am pregătit “Excursia Anului 2024”. Este deja o tradiție ca în preajma Sărbătorii Paștelui, să...
spot_img

Next AG Holding SRL angajeaza Inginer proiectare si executie Instalatii distributie si transport gaze naturale pentru coordonarea proiectelor si lucrarilor societatii

    Cerinte:
  • Studii superioare de specialitate - Facultataea de Instalatii, Facultate inginerie;
  • Experienta minim 2 ani in proiectare si executie in constructii civile si industriale;
  • Experienta minima: 2 ani cu oamenii.

Autorizatii necesare: EGD, PGD, EGT, PGT
Pentru transmiterea CV-urilor va rugam sa utilizati adresa noastra de e-mail: office@nextedholding.com

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH Modifica preferintele pentru cookies