24 iunie 2024
No menu items!

LOCUITORII DE PE VALEA SLĂNICULUI , TERORIZAŢI DE URŞI. REACŢIA AUTORITĂŢILOR

Cele mai vizualizate articole

Locuitorii comunelor de pe Valea Slănicului sunt terorizaţi de urşi, apariţia animalelor sălbatice în proximitatea gospodăriilor fiind tot mai des sesizată, la fel şi atacurile soldate cu pagube şi animale moarte.

În acest context, ca urmare a sesizării autorităţilor publice locale cu privire la prezenţa tot mai deasă a urşilor în apropierea gospodăriilor din zona Ştefeşti, Bertea, Aluniş sau Vărbilău, conducerea Prefecturii Prahova a organizat o întâlnire cu reprezentanţii localităţilor amintite şi cu responsabilii în gestionarea acestui domeniu.

Astfel, în şedinţa de astăzi au adus lămuriri cu privire la legislaţie şi la situaţia din teren atât reprezentanţii Gărzii Forestiere Ploieşti prin inspectorul şef Viorel Mihălcioiu şi inspectorul de vânătoare al gărzii Sabin Gîrbacea, cât şi reprezentanul AJVPS Prahova – gestionarul Fondului Cinegetic 35 Păltineţ, Adrian Dicu.

Conform datelor prezentate, în scopul prevenirii atacurilor urşilor, pe suprafaţa fondului cinegetic nr.35 Păltineţ au fost extrase 4 exemplare din luna iulie a anului 2022 până în prezent.
De asemenea, au fost înaintate încă 5 cereri de derogare în vederea recoltării de exemplare din specia urs brun de pe suprafaţa fondului cinegetic care nu au primit aprobarea autoritÇŽţii publice centrale care raspunde de vânatoare.

În vederea gestionării atacurilor în desfăşurare, în conformitate cu prevederile legale, se poate interveni prin următoarele modalităţi:
– alungare prin diverse mijloace;
– tranchilizare şi relocare;
– extragere prin eutanasiere sau împuşcare.
Aplicarea oricăprei metode de intervenţie dintre cele specificate se face pe baza efectuării unei analize la faţa locului, decizia revenind conducătorului echipei de intervenţie care în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, poate fi primarul sau viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale în raza cÇŽreia are loc atacul, după caz.

În cazul producerii de pagube de către urşi, se vor respecta prevederile Hotărârii de Guvern nr.3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 şi unele măsuri de punere în aplicare a acesteia.

Asşadar, la cererea scrisă a păgubitului, se va întruni o comisie formată din reprezentanţii UAT-ului unde s-a produs paguba, ai Direcţiei Agricole Judeţene şi ai structurii teritoriale a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, care va analiza situaţia si va lua măsurile ce se impun în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 3/ 2023.

 

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

INCENDIU LA HOTELUL VIGO DIN PLOIEŞTI

Un incendiu a izbucnit, azi, la hotelul Vigo de pe Boulevardul Independenței din Ploieşti. Incendiul a afectat un motor electric...
spot_img

Next AG Holding SRL angajeaza Inginer proiectare si executie Instalatii distributie si transport gaze naturale pentru coordonarea proiectelor si lucrarilor societatii

    Cerinte:
  • Studii superioare de specialitate - Facultataea de Instalatii, Facultate inginerie;
  • Experienta minim 2 ani in proiectare si executie in constructii civile si industriale;
  • Experienta minima: 2 ani cu oamenii.

Autorizatii necesare: EGD, PGD, EGT, PGT
Pentru transmiterea CV-urilor va rugam sa utilizati adresa noastra de e-mail: office@nextedholding.com

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH Modifica preferintele pentru cookies