21 mai 2024
No menu items!

PREDOIU: ROMÂNIA NU POATE MERGE ÎN REGRES; PRAGUL VALORIC PENTRU ABUZUL ÎN SERVICIU- CONTRA ÎNTREGII TRADIŢII A DREPTULUI PENAL ROMÂNESC

Cele mai vizualizate articole

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, ieri, după o întâlnire de lucru cu procurorul-şef european, Laura Codruţa Kövesi, că reglementarea abuzului în serviciu cu un prag valoric ar fi fost „în contra întregii tradiţii a dreptului penal românesc”, arătând că România nu îşi poate permite să meargă în regres.

Ministrul Justiţiei a arătat că recentul pachet anticorupţie lansat de Comisia Europeană, în special proiectul de Directivă privind anticorupţia, presupune alinierea legislaţiilor, inclusiv în materia abuzului în serviciu, la o concepţie unitară la nivel european, concepţie reflectată de definiţiile standard ale infracţiunilor cuprinse în proiectul de Directivă, care tinde, la rândul ei, să ridice legislaţia anticorupţie la nivelul de exigenţă al Convenţiei ONU împotriva corupţiei, receptată, de altfel, în dreptul intern prin Legea 365/2004.

„După ani de eforturi pentru consolidarea legislaţiei anticorupţie şi a dreptului penal în general, după obţinerea unui ultim raport pozitiv în cadrul MCV, România nu îşi poate permite să meargă acum în regres, în contra tendinţelor europene în materie de anticorupţie, pentru că ar fi un semnal extrem de prost din perspectiva angajamentelor de ţară privind consolidarea Justiţiei, a statului de drept şi a combaterii corupţiei”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Potrivit lui Cătălin Predoiu, Ministerul Justiţiei, Guvernul şi, ulterior, Parlamentul „au mers în direcţia bună” adoptând modificările la codurile penale în deplin spirit cu proiectul Directivei europene privind combaterea corupţiei, inclusiv în materia abuzului în serviciu, într-un tipar structural fără un prag minim valoric privind prejudiciul.

„Reglementarea abuzului în serviciu cu un prag valoric ar fi fost în contra întregii tradiţii a dreptului penal românesc, începând cu primele legislaţii moderne, continuând cu Codul penal interbelic şi terminând cu Codul penal adoptat după intrarea României în UE. În egală măsură, reglementarea abuzului în serviciu cu prag valoric minim privind prejudiciul ar face din România singura ţară membră a Uniunii Europene cu un astfel de tipar normativ al infracţiunii respective’, spune ministrul Predoiu.

De asemenea, ministrul Justiţiei a arătat că ultimele 3 posturi vacante de procurori europeni delegaţi să fie ocupate până la jumătatea acestui an.

”Susţinem Parchetul European şi vom continua toate demersurile necesare bunei funcţionări a acestuia la nivel naţional. În acest sens, cea de-a şasea procedură de selecţie va fi lansată în viitorul apropiat, în scopul ca ultimele 3 posturi vacante de procurori europeni delegaţi să fie ocupate până la jumătatea acestui an”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

Ana Bogdan și Valentin Crețu au devenit Cetățeni de Onoare ai orașului Sinaia

“Cu mare bucurie și mândrie acordăm titlul de “Cetățean de Onoare” sportivilor Ana Bogdan și Valentin Crețu. Acești doi...
spot_img

Next AG Holding SRL angajeaza Inginer proiectare si executie Instalatii distributie si transport gaze naturale pentru coordonarea proiectelor si lucrarilor societatii

    Cerinte:
  • Studii superioare de specialitate - Facultataea de Instalatii, Facultate inginerie;
  • Experienta minim 2 ani in proiectare si executie in constructii civile si industriale;
  • Experienta minima: 2 ani cu oamenii.

Autorizatii necesare: EGD, PGD, EGT, PGT
Pentru transmiterea CV-urilor va rugam sa utilizati adresa noastra de e-mail: office@nextedholding.com

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH Modifica preferintele pentru cookies