Gheorghe Hagi, „Regele fotbalului românesc”, a fost decorat de preşedintele interimar Ilie Bolojan cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincţie a statului român.
Ceremonia de decorare a avut loc miercuri, ora 12.00, la Palatul Cotroceni, în prezența unor nume mari din sportul românesc, precum Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Simona Halep, Ilie Năstase, Mihai Covaliu, Gheorghe Popescu, alături de mulți alți membri ai Generației de Aur.
Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat decretul de decorare a lui Gheorghe Hagi cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de recunoaştere şi apreciere pentru întreaga sa carieră sportivă, precum şi pentru implicarea activă în popularizarea fotbalului în rândul tinerelor generaţii.
”Domnule Hagi, este onoare pentru mine să vă ofer cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național „Steaua României”, ca semn al respectului, al recunoștinței și al mulțumirii pentru tot ceea ce ați făcut pentru sportul românesc.
Anul acesta ați împlinit 60 de ani, dintre care 50 dedicați sportului. În toată această perioadă, ne-ați arătat prin fapte ce înseamnă talentul dublat de muncă, atât ca jucător, cât și ca antrenor. Ați fost un erou pe teren, dar și în lumea fotbalului. Faceți parte din Generația de Aur, acea generație care ne-a făcut să trăim fiecare victorie ca pe o mare sărbătoare națională. Generația de Aur a rămas pentru noi toți o dovadă a ceea ce putem realiza când suntem uniți în jurul unui vis comun. Prezența personalităților care sunt alături de noi astăzi, foști mari sportivi și campioni ai României, dar și a acelor dragi, transmite un mesaj important: sportul face parte din identitatea noastră națională.
Este responsabilitatea noastră să sprijinim și să dezvoltăm strategii eficiente pentru a crea și susține mari campioni și în viitor. România are o temelie solidă de mari performanțe sportive, iar moștenirea lăsată de dumneavoastră, domnule Hagi, și de alți mari sportivi români poate fi continuată dacă facem din sport o prioritate.
Vă mulțumim pentru că ați ales să construiți în România o fundație bazată pe valori puternice, care să reprezinte un model de etică și de dăruire pentru tinerii sportivi care visează să ajungă mari campioni. Academia de Fotbal Gheorghe Hagi este un exemplu al muncii, al ambiției și al respectului față de acest sport. Această Academie joacă un rol esențial în susținerea fotbalului românesc și în formarea noilor talente. Tinerii care au privilegiul de a fi antrenați de dumneavoastră învață nu doar cum să fie buni fotbaliști, ci și cum să devină oameni de caracter. Prin toate realizările dumneavoastră, prin modul în care ați adus sportul românesc la un nivel de excelență, sunteți o sursă de inspirație pentru întreaga națiune. Prin numele dumneavoastră, România este astăzi cunoscută în întreaga lume. Gheorghe Hagi a devenit un simbol al fotbalului global, iar fiecare gol spectaculos, fiecare execuție de excepție a fost o sursă de emoție și bucurie pentru noi toți. Domnule Hagi, vă mulțumim pentru tot ceea ce ați oferit României și pentru că ne-ați învățat, prin exemplul dumneavoastră, ce înseamnă să crezi, să lupți și să câștigi”, a declarat președintele Ilie Bolojan.
” E o zi specială! Stimate Domnule Preşedinte, dragi prieteni, colegi, familia. E o zi specială. Sunt onorat, sunt fericit, sunt împlinit pentru că am împlinit 60 de ani, 50 de ani am muncit ca să vină această zi, acest moment, care pentru mine e special. Îi mulţumesc preşedintelui României. Mulţumesc România pentru această zi minunată”, a declarat Gheorghe Hagi după ce a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.
În calitate de jucător Hagi a jucat 223 meciuri şi a marcat 141 goluri. Deține trei titluri de campion şi trei Cupe ale României. Gheorghe Hagi a fost de două ori golgheterul României, în sezoanele 1984/1985 şi 1985/1986. Hagi a participat la trei ediţii ale Campionarului European (1984, 1996 şi 2000) şi la trei ediţii ale Cupei Mondiale (1990, 1994 şi 1998). În 1999, a fost desemnat fotbalistul român al secolului.