Curtea Constituțională a României a decis că declarațiile de avere, ale demnitarilor, magistraților, a unor persoane cu funcții de conducere și de control, și a funcționarilor publici, nu mai sunt publice. Mai mult, în aceste declarații nu vor mai apărea și veniturile soțiilor și ale copiilor, așa cum era până acum.
CCR a decis în unanimitate excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.3 alin.(2) din Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.
Conform acestei decizii se consideră că declarația de avere se depune la Agenţia Naţională de Integritate, care are ca atribuție verificarea legalității acestei declarații, dar ”ținând cont de concepția europeană orientată spre necesitatea protecției vieții private și a datelor cu caracter personal, Curtea a constatat că publicarea declarațiilor de avere și de interese pe site-ul instituției în cadrul căreia își desfășoară activitatea declarantul și pe cel al Agenției Naționale de Integritate contravine art.1 alin.(5) și art.26 din Legea fundamentală. Curtea Constituțională a apreciat că este suficientă depunerea declarațiilor la organul competent să le verifice (ANI) pentru a realiza scopul legii, iar publicarea acestora pe site-ul ANI și al instituției căreia îi aparține declarantul nu este necesară și proporțională atingerii finalității propuse, încălcându-se dreptul la protecția vieții private. Curtea a subliniat că soluția pronunțată nu trebuie să aibă ca efect eliminarea obligației persoanelor prevăzute de lege de a da declarații de avere, ci doar ca aceste declarații să nu mai fie publicate pe site-urile menționate, urmând ca ele să fie înaintate Agenției Naționale pentru Integritate, care să le gestioneze potrivit competențelor prevăzute de lege.
Astfel, de la momentul în care această decizie a CCR este publicată în Monitorul Oficial, și asta se va întâmpla în cel mult 24 de ore, toate declarațiile de avere, inclusiv cele de interese, vor deveni secrete pentru public.
Trecând peste faptul că multe dintre aceste declarații de avere, greu de verificat de ANI, erau… de ochii lumii -să nu uităm, așa ca un mic exemplu, de lipsa vreunui venit al unui candidat la prezidențiale-, acum nici măcar așa, ca idee, nu vom mai ști ce averi dețin aceste categorii de persoane publice.
Facem precizarea că Agenţia Naţională de Integritate are 200 de salariați, cu totul, iar pe partea de control al declarațiilor de avere lucreazăîn jur de 90 de persoane. Acestea, ar trebui să verifice… zeci de mii de declarații anual!