Din cei 23 de candidați anunțați pentru a participa la alegerile prezidențiale doar câțiva s-au prezentat la Biroul Electoral Central.
Dacă Liviu Pleșoianu și Florentin Pandele și-au anunțat retragerea din cursă, Viorel Cataramă și Miron Cosma, care și-au depus candidaturile la BEC, au venit cu liste de susținători care s-au dovedit a fi false în mare parte și au fost invalidați.
Până duminică, 22 septembrie,la ora 24.00, au fost acceptate candidaturileurmătorilor: Klaus Iohannis, Dan Barna, Viorica Dăncilă, Theodor Paleologu, Mircea Diaconu, Kelemen Hunor, Cătălin Ivan, Ramona Ioana Bruynseels, Alexandru Cumpănașu, ultimii trei nefiind încă validați oficial.
Dintre toți aceștia, doar primii cinci contează cu adevărat în lupta electorală. Cel puțin așa spun toate sondajele de opinie din ultima vreme. Dacă actualul președinte al României este dat ca și cert că va intra în turul doi al alegerilor, pentru poziția a doua bătălia va fi una complicată.
Deși, de-a lungul tuturor celorlalte alegeri prezidențiale candidatul PSD s-a calificat în cel de al doilea tur, de data aceasta, candidatul propus de social-democrați s-ar putea să fie scos din luptă, ba mai rău, ar putea să nu ajungă nici pe locul trei, ceea ce pentru PSD ar fi cea mai mare lovitură de imagine, după eșecul de la alegerile europarlamentare.
Neavând un contracandidat viabil sau care să aibă în spate o mașină electorală puternică, Klaus Iohannis are aproape asigurat cel de al doilea mandat.