Este precizarea făcută de secretarul de stat, Raed Arafat, fiind vorba de o masura din cele 4 ordine emise in aceasta seara.
”Am emis 4 ordine. Primul, extrem de important, stabileste anumite reguli pentru internarea pacientilor. Ni s-a semnalat ca s-a intarziat cu internarea sau transferul din cauza lipsei testarii am decis sa emitem un ordin care stabileste clar ca orice pacient poate fi suspicionat chiar daca nu exista testarea, personalul medical sa se protejeze. Pacientul in stare critica se va interna la spitalul la care s-a prezentat sau la unul stabilit de DSP. Refuzul de internare al unui pacient care are nevoie cade sub incidenta penala. Atragem atentia managerilor si medicilor ca pacintii nu pot fi refuzati la tratament pe motiv ca nu exista confirmare sau infirmare ca sunt pozitivi sau negativ cu COVID-19.
Al doilea ordin stabileste modul de detasare a personalului medical si auxiliar pe starea de urgenta. Incepand cu data prezentului ordin, personalul de speicalitate, medical sau auxiliar, farmacisti, kinetoterapeuti pot fi detasati sau delegati la alte spitale publice cu deficit major de personal. Personalul nu poate refuza detasarea. Detasarea sau delegarea in interiorul judetului se face prin ordin de prefect, la propunerea DSP. In alt judet, prin dispozitia secretarului de stat desemnat de MS. MS si CNAS vor stabili modul de plata si decontare.
Al treilea ordin este de fapt punerea in aplicare a prevederilor decretului prezidential privind starea de urgenta. Aici a fost clarificat modul in care inspectoratele vor coordona serviciile de ambulanta. Inspectorul general din cadrul Inspectoratului de Urgenta poate emite ordine obligatorii si pentru serviciile de ambulanta.
Ultimul ordin e corelat cu ce multa lume a vazut ieri, unde i s-a prezentat presedintelui Romaniei spitalul de campanie desfasurat de fortele armate la Ana Aslan. Acelasi model urmeaza sa fie repetat la Constanta, langa Spitalul CFR, care intra sub coordonarea Ministerului Apararii”, a declarat Arafat.