Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv prin care vrea să fie redefinită protecția legală acordată companiilor care administrează rețele sociale. Platforme precum Twitter sau Facebook vor putea fi date în judecată dacă se consideră că au blocat sau au etichetat în mod eronat drept false unele postări ale utilizatorilor.
Ordinul executiv a venit la o zi după ce Donald Trump a criticat Twitter pentru că rețeaua i-a marcat una dintre postări, legată de alegeri, drept potenţial falsă. Donald Trump s-a ținut de cuvânt și a luat măsurile pe care le anunța împotriva rețelelor sociale.
Practic, prin acest ordin executiv, șeful Casei Albe cere reexaminarea unei legi din anul 1996 prin care companiile online au primit imunitate juridică faţă de eventuale acţiuni judiciare referitoare la conţinutul apărut pe platforme sau pentru eliminarea conţinutului controversat. Este vorba despre Secţiunea 230 a Legii privind decenţa în comunicaţii, supranumită și „26 de cuvinte care au creat Internetul”.
Înainte de emiterea ordonanţei prezidenţiale, companiile din domeniul tehnologiei informaţionale l-au acuzat pe Donald Trump că îşi depăşeşte atribuţiile, avertizând că analizează posibilitatea iniţierii unor acţiuni judiciare. Iar un oficial din cadrul Comisiei Federale pentru Comunicaţii, membru al Partidului Democrat, a declarat că preşedintele subminează libertatea de exprimare, scrie Mediafax.
Înainte de a semna ordinul, Donald Trump a declarat din Biroul Oval că intenția sa este de a apăra „libera exprimare de unul dintre cele mai mari pericole cu care s-a confruntat în istoria americană. Câteva monopoluri din social media controlează o mare parte din comunicațiile publice și private din Statele Unite”, a acuzat președintele. „Au o putere necontrolată de a cenzura, restricționa, edita, reformula, ascunde, modifica virtual orice formă de comunicare dintre cetățeni ca persoane private și publicul cu mare audiență”, a justificat Trump.