21 mai 2022
No menu items!

ACTIVISTII COMUNISTI CARE AU INGROPAT PRAHOVA SI PLOIESTIUL / STUDIU DE CAZ  COSMA SI OPREA ( partea 1)

Cele mai vizualizate articole

Ciuma rosie nu este o simpla metafora, ci, din pacate pentru Romania, o stare de fapt care macina zi de zi ultimele farame de demnitate si ultimele raze de speranta ale natiunii.

Comunismul, comunismul romanesc in speta, nu are nicio legatura cu teoriile utopice ale lui Marx si nici chiar cu tancurile sovietice de la mijlocul secolului trecut.

Cu sau fara Lenin, Stalin, Gheorghiu-Dej sau Ceausescu, cu sau fara al doilea razboi mondial si ocupatia sovietica, romanii par a fi fost condamnati sa suporte incompetenta crasa, coruptia endemica, dominatia nulitatilor  si a obedientilor, caci acestea descriu, in fond, chintesenta comunismului romanesc si nicicum vreo ideologie sau teorie filozofica.

Activistul pcr de ieri sau de azi, intotdeauna un individ cu o educatie precara sau inexistenta, lipsit de orice urma de principiu moral, are in schimb o imensa dorinta de a parveni material si social.

Chiar daca unicul sau Dumnezeu e propriul burdihan, înavuțirea prin orice mijloace, promovarea personala in functii cu care nu are nicio legatura  sau capatuirea cu sinecuri a rubedeniilor, ambitiosul activist vrea mai mult.

Vrea sa le explice el, care habar nu are de nimic, cum sta treaba, in orice domeniu, celor care chiar stiu despre ce e vorba, vrea sa fie validat si laudat, iar pentru asta e obligatoriu sa se inconjoare cu lasi, lingusitori si yesmeni.

Ca orice pandemie, ciuma rosie a lovit mai crunt unele zone ale tarii si mai putin altele. Daca coronavirusul a fost milostiv cu orasul si judetul nostru, ciuma rosie, in varianta ei postrevolutionara, a avut, incepand cu anul 2000, consecinte  devastatoare pentru judetul Prahova.

In anul 2000 guvernarea CDR se incheie. Isi mai aduce aminte cineva cine a fost principalul artizan/vinovat de esecul acestei guvernari, isi mai aduce cineva aminte de CHIORUL CARE A MINTIT POPORUL in propaganda neocomunista a acelei perioade sau doar de acelasi sindicalist Victor Ciorbea, vedeta a pesedeului recent, unealta obedienta a regimurilor ponta-dragnea din pozitia de avocat al poporului?

In acel an 2000, la fel ca de exemplu in 1980 sau in 1930, Prahova si Ploiestiul cumulau o forta economica semnificativa fiind detasat in fata  celorlalte judete ale tarii, pe un logic loc II dupa Bucuresti, atat in ceea ce priveste produsul intern brut pe cap de locuitor cat si in ceea ce priveste salariul mediu.

Din acel nefericit moment, sub controlul aproape neintrerupt al fostilor activisti pcr, Prahova s-a prabusit abrupt in importanta economica cazand pe locul 8 in ceea ce priveste pib/locuitor (sursa INS) si pe locul 11 cu perspectiva de mai rau in ceea ce priveste bunastarea populatiei (salariul mediu sursa INS).

Dintr-un oras invidiat si ravnit,(cu o pasagera revenire intre 2008-2012) Ploiestiul a devenit o asezare gri, anosta si fara perspectiva, subiect de bancuri care nu mai lasa loc de niciun comentariu (cercetatorii britanici au descoperit undeva in galaxie  un oras mai urat decat Ploiestiul).

Aceasta crunta involutie are mai multi autori dar, dintre acestia, se detaseaza ca reprezentativitate doi fosti activisti pcr convertiti ulterior in mahari locali psd, pe nume Mircea Cosma si Nicolae Oprea.

Nu exista absolut nicio marturie credibila care sa ateste ca acesti doi tovarasi ingineri (ulterior domni) ar fi facut altceva in viata lor de adulti  in afara de politica in propriul interes sau in interesul propriei familii.

Nu exista absolut nicio marturie credibila care sa ateste ca ar fi fost capabili sau interesati macar o data in viata sa miste un pai sau un neuron fara vreun beneficiu personal, fie material, fie de castigare de influenta.

In ceea ce il priveste pe Mircea Cosma, acest articol nu are in vedere sa reia acuzatiile de coruptie, condamnarile in prima instanta ale sale sau ale juniorului sau junioarei cu acelasi nume.

De altfel, asa cum va voi relata in continuare, inainte de a-l acuza pe Mircea Cosma de coruptie ar fi trebuit verificat daca acest sinistru personaj intelege semnificatia cuvantului.

In vara anului 1995, mai multi politicieni locali de la acea vreme s-au strans la o palavra (fara bere, whisky, mici sau covrigi)  pe terasa fostei case a casatoriilor unde functiona printre altele sediul fundatiei EURODEC. Conventia Democratica din Romania castigase destul de clar primele alegeri locale din Ploiesti din 1992, statea destul de bine si in primul Consiliu Judetean, iar majoritatea celor prezenti pe acea terasa  reprezentau CDR-ul, practic alianta politica anticomunista a primului deceniu de libertate.

In acel context, un cetatean pe nume Mircea Cosma, consilier judetean din cealalta parte a spectrului politic, pe care nu il mai vazusem decat maximum o data la fata, s-a apucat sa ne povesteasca cu o nedisimulata mandrie cum s-a capatuit el inainte de revolutie prin faptul ca dadea aprobarile pentru televizoare ELCROM sub obladuirea fostei ministre ceausiste Ana Muresan.

Cu alte cuvinte, ne-a relatat, foarte incantat de sine, o josnica operatiune de trafic de influenta (sintagma neutilizata la acea vreme) in interes personal, ca si cum ar fi fost vreo fapta de vitejie. Tin minte greata imensa care m-a cuprins si am cautat in privirile celorlati participanti la discutie sa descopar o atitudine similara. Cu parere de rau imi amintesc ca, desi nu au fost comentarii favorabile, majoritatea fetelor celor prezenti exprimau o stranie (pentru mine) intelegere si acceptare a actiunilor descurcaretului activist de partid.

Asa cum am vazut adesea in filme documentare sau artistice, criminalilor li se face o evaluare psihiatrica pentru a se determina daca fac diferenta intre bine si rau, daca au avut sau nu discernamant la momentul comiterii faptei. Daca intr-un viitor proces de coruptie, Micea Cosma va dori sa pledeze pentru lipsa discernamantului, poate conta pe marturia mea. Nu l-a avut si nu il va avea niciodata.

VA URMA

( Mulțumim pentru informații, comentarii si memorii d- lui Cătălin Popescu )

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

CEZAR OUATU ŞI GABRIEL DOROBANŢU CONCERTEAZĂ, ÎN ACEASTĂ SEARĂ, LA ZILELE PLOIEŞTIULUI

Zilele Orașului Ploiești revin după o pauză de 2 ani, pe scena evenimentului urmând să evolueze artiști români de...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH